Ook de Volkskrant getroffen door DDoS-aanval

De website van de Volkskrant is aan het einde van de middag getroffen door een DDoS-aanval. Daardoor lag de site er ongeveer drie kwartier uit, laat hoofdredacteur Philippe Remarque weten.

De twitteraccount Anonymous Scruggs claimde vanmiddag het platleggen van Volkskrant.nl. Volgens de internetchef van de Volkskrant, Laurens Verhagen, heeft Anonymous Scruggs inderdaad te maken met de aanval. "De aankondigingen op Twitter klopten redelijk."

Dezelfde twitteraccount claimde gisteren ook de DDoS-aanval op Ziggo. Volgens Remarque is er misschien een verband tussen beide aanvallen. "Op Twitter staan berichten dat wij op een verkeerde manier geschreven hebben over die aanvallen op Ziggo", aldus de hoofdredacteur.

Waarom alleen is gekozen voor de Volkskrant als doelwit is niet duidelijk. "Het lijkt willekeurig", zegt Verhagen. "Want iedereen heeft over Ziggo geschreven: wij, NRC, de NOS, NU.nl."

Gisteravond en dinsdagavond werd internetprovider Ziggo getroffen door DDoS-aanvallen. Miljoenen klanten konden daardoor niet internetten. Bij zo'n aanval worden servers bestookt met data, waardoor websites overbelast raken en het systeem niet meer goed werkt.

Ernstige zaak

De cyberaanvallen van de afgelopen dagen op internetprovider Ziggo zijn een ernstige zaak, zei minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vanmiddag, nog voor de aanval op de Volkskrant. Experts van het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie helpen Ziggo om zich beter te beschermen en nieuwe cyberaanvallen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl