NOS Sport

Nederlandse springruiters hebben zicht op medaille

  • ANP
    Gerco Schröder bleef met Cognac Champblanc voor de tweede keer foutloos bij de EK in Aken

De Nederlandse springruiters hebben uitstekende zaken gedaan in de landenwedstrijd bij de EK in Aken. Na de eerste finaleronde, na het jachtspringen van woensdag het tweede onderdeel meetellend voor de landenwedstrijd, stegen de regerend wereldkampioenen van de vijfde naar de tweede plaats. Frankrijk is de nieuwe lijstaanvoerder.

Jeroen Dubbeldam opende met Zenith de wedstrijd voor de Nederlanders met een foutloze rit, maar zag vervolgens hoe Maikel van der Vleuten (Verdi) een foutje maakte in zijn omloop. Om in de race te blijven voor de medailles moesten zowel Jur Vrieling (Zirocco) als Gerco Schröder (Cognac Champblanc) foutloos blijven.

Schröder fortuinlijk

Dat lukte, al had met name Schröder over geluk niet te klagen. Een van de hindernissen werd duidelijk getoucheerd door Cognac Champblanc, maar de balk bleef tot opluchting van de Nederlandse equipe op de legger.

Omdat de resultaten van de beste drie ruiters meetellen voor de landenwedstrijd, deed de fout van Van der Vleuten niet ter zake en steeg Nederland naar de tweede plaats achter de Franse springruiters. Het verschil met nummer drie Duitsland en nummer vier Groot-Brittannië is echter minder dan één springfout.

Voor de Belgische en Italiaanse ruiters viel verrassend het doek. Beide equipes vielen net buiten de toptien, een voorwaarde om vrijdag in actie te komen in de beslissende omlopen van de landenwedstrijd.

Dubbeldam beste Nederlander in individuele klassement

In het individuele klassement zakte Van der Vleuten terug van de tiende naar de dertigste plek. Dubbeldam is nu de beste Nederlander op de achtste plaats, Vrieling en Schröder bezetten plaats twaalf en dertien.

De Franse amazone Pénélope Leprévost gaat net als gisteren aan de leiding .In totaal lieten 25 van de 90 combinaties alle balken liggen. Bekende namens als Bertran Allen (Ier), Denis Lynch (Ier),Meredith Beerbaum-Michaels (Dui) en Ben Maher (GB) leverden geen foutloze omloop af.

De individuele finale is zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl