NOS NieuwsAangepast

Tsipras kondigt vertrek aan op persconferentie

  • EPA
    Tsipras kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Grieken gaan waarschijnlijk op 20 september naar de stembus. Premier Tsipras zal aftreden om de weg vrij te maken voor vervroegde parlementsverkiezingen. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie die rechtstreeks werd uitgezonden op televisie.

Vanavond nog draagt hij zijn bevoegdheden over aan president Pavlopoulos. Tsipras zei in zijn toespraak dat hij een sterk mandaat nodig heeft van de Griekse bevolking om de door de EU geëiste hervormingen door te voeren.

Tsipras trad in februari aan, na de verkiezingsoverwinning van zijn partij Syriza. Die periode verliep stormachtig, met een bijna-vertrek uit de euro, een referendum over de bezuinigingsvoorwaarden, een sluiting van de banken voor drie weken en tenslotte de overeenkomst over een nieuw steunpakket van 86 miljard euro.

Twee vliegen

Met de vervroegde verkiezingen zou Tsipras twee vliegen in één klap willen slaan. Hij zou willen afrekenen met de linkervleugel in zijn partij die hem niet meer steunt en een nieuw mandaat willen krijgen om de door de EU geëiste hervormingen door te voeren. Door de rebellie in zijn eigen partij is Tsipras nu steeds aangewezen op de steun van oppositiepartijen.

Tsipras wil een nieuw mandaat, maar daarvoor moet hij wel eerst herkozen worden. "Dat is ook een van de redenen dat hij nu nieuwe verkiezingen wil", zegt correspondent Conny Keessen. "De komende maanden moeten impopulaire maatregelen worden genomen." Daardoor wordt de kans van Tsipras om herkozen te worden alleen maar kleiner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl