Danny Blind
NOS Voetbal

Duidelijkheid, dat is het credo van Blind

"Ik voel dat ik er klaar voor ben." Danny Blind begint aan zijn klus als bondscoach. Eindelijk. Hij was eerst assistent van Louis van Gaal en Guus Hiddink, en toen hij op 1 juli het ambt kreeg, volgde een vakantieperiode. "Wat dat betreft was het een lange zomer."

Samen met zijn assistenten Marco van Basten en Ruud van Nistelrooij werd Blind donderdagochtend in Huis ter Duin gepresenteerd aan de pers. Hij staat te popelen om te beginnen. Duidelijkheid is zijn credo. Dat is wel duidelijk.

"De structuur rond het Nederlands elftal blijft hetzelfde. Ik voeg alleen een ander sausje toe. Op dag één geven we de spelers duidelijkheid over wat we verlangen. Zowel binnen als buiten als het veld, maar ook qua formatie en speelwijze. Dat is 4-3-3, ja. Absoluut."

Korte termijn

Het Nederlands elftal komt over anderhalve week bijeen voor twee belangrijke EK-kwalificatieduels. Op 3 september is de thuiswedstrijd tegen IJsland en op 6 september de uitwedstrijd tegen Turkije.

"We spelen in totaal nog vier finales. Ik wil dat de spelers daarmee bezig zijn en niet met de lange termijn", stelt Blind. Hij maakt vrijdag zijn eerste voorselectie bekend. Volgende week vrijdag volgt de definitieve selectie voor IJsland en Turkije.

Genoeg kwaliteit

Blind heeft één jaar ervaring als hoofdtrainer bij Ajax, maar is - vanzelfsprekend - vol vertrouwen dat hij klaar is voor het bondscoachschap. "Dat komt door de kwaliteit op het veld. We kunnen een mooie selectie samenstellen. Ik heb bewust voor deze stap gekozen, want er waren ook andere aanbiedingen."

Blind krijgt direct te maken met een aantal probleemgevallen, zoals hij dat zelf noemt: Jetro Willems, Ron Vlaar, Kevin Strootman, Jordy Clasie. Zij zijn niet beschikbaar vanwege blessures en hun afwezigheid moet worden opgevangen.

Mijn voornaamste zorg gaat uit naar de verdediging en het middenveld.

Danny Blind, de nieuwe bondscoach
De staf van Oranje: Ruud van Nistelrooij, Danny Blind en Marco van Basten

Zoon Daley als oplossing

"Mijn voornaamste zorg gaat uit naar de verdediging en het middenveld", zegt Blind. Zijn zoon Daley kan daarbij een belangrijke rol spelen. "Hij speelt bij United nu goed in het centrum van de verdediging, maar hij kan natuurlijk ook als linksback of op het middenveld spelen."

Naast zijn zoon is Blind ook te spreken over de vorm van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Verder hoopt de bondscoach dat Robin van Persie, Stefan de Vrij en Klaas-Jan Huntelaar op tijd fit zijn. "En voor de rest ben ik er wel uit."

Van Bastens assist op Blind, ze weten het nog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl