Egon Bahr op 5 december 2011 AFP

Egon Bahr, man achter Duitse Ostpolitik, overleden

time icon

De Duitse oud-minister Egon Bahr, de man achter de West-Duitse ontspanningspolitiek in de Koude Oorlog, is overleden. Bahrs carrière is nauw verbonden met die van de vroegere Duitse bondskanselier Willy Brandt. Onder Brandt zocht Duitsland toenadering tot de Sovjet-Unie, Polen en de DDR.

Bahr was lid van de sociaal-democratische SPD. Hij was de architect van de Ostpolitik. Hij onderhandelde met de communistische machtshebbers in Moskou en Warschau over de normalisering van de betrekkingen. Dat beleid maakte uiteindelijk de weg vrij voor de hereniging van Duitsland.

In 1969 werd Bahr staatssecretaris in het Bundeskanzleramt, later werd hij minister met een bijzondere portefeuille en partijbestuurder van de SPD.

Egon Bahr werd in 1922 in Treffurt in Thüringen geboren. Hij was 93 jaar.

Architect van de Duitse eenheid

SPD-voorzitter en vice-bondskanselier Sigmar Gabriel noemde Bahr vanochtend een moedig, oprecht en groot sociaal-democraat, de architect van de Duitse eenheid, een politicus van de vrede en een groot Europeaan. 

Een uitspraak van Bahr was 'verandering door toenadering'. Gabriel zei dat Bahr wezenlijk vertrouwde in de macht van de vrijheid en de kracht van de dialoog, en dat dat de basis van zijn motto was.

Gorbatsjov, Schmidt

Eind juli was Bahr nog in Moskou, waar hij sprak met oud-president Gorbatsjov. Ze deden een oproep aan hun twee landen om toenadering te zoeken in het conflict over Oekraïne.

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt eert Bahr als een onvermoeibare strijder voor de vrede. In de Duitse buitenlandse politiek zal hij gemist worden en ik zal hem persoonlijk ook missen, zei Schmidt. Schmidt, de opvolger van Willy Brandt, benoemde Bahr in 1974 tot minister van Economische Samenwerking.

STER Reclame