NOS Nieuws

Zinkgat dat man en huis opslokte, opent zich opnieuw

Zinkgat opent zich opnieuw

In Florida heeft het zinkgat dat twee jaar geleden een huis en zijn bewoner opslokte, zich opnieuw geopend. Het gat is ongeveer 6 meter diep. "Het is heel zeldzaam dat zo'n zinkgat weer verschijnt", zegt een woordvoerder van de Amerikaanse politie. "Gelukkig is er deze keer niemand in verdwenen."

In maart 2013 werd een complete slaapkamer opgeslokt door een gapend gat in de grond. De bewoner lag op dat moment in bed. Hij overleefde de val niet. Het lichaam van de man is nooit meer teruggevonden. Het gat werd een paar maanden later dichtgegooid.

"Door zware regenval is de bodem waarschijnlijk opnieuw erg verzwakt", zegt de politiewoordvoerder. "In dit gebied ontstaan sowieso vaak van dit soort gaten."

Zwak gesteente

Zinkgaten ontstaan door natuurlijke zuren en regenwater die het kalksteen in de bodem in Florida aantasten. Daardoor kunnen gaten van enkele meters ontstaan. Het verschijnsel doet zich vaker voor na zware regenval of tropische stormen, omdat er dan veel water ophoopt onder de grond.

In de meeste gevallen zijn zinkgaten ongevaarlijk. In totaal zijn er in Florida vier mensen om het leven gekomen door zo'n gapend gat in de grond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl