Toeristen in Yosemite AFP

Natuurpark Yosemite in de Amerikaanse staat Californië neemt maatregelen om een uitbraak van de pest tegen te gaan. Er blijkt opnieuw iemand besmet te zijn geraakt in het nationaal park, het tweede geval in twee maanden. 

In juli raakte een kind uit Los Angeles besmet na een kampeertrip in het park. Nu is er een tweede geval. Details daarover zijn niet bekendgemaakt, maar de patiënt wordt behandeld in een specialistisch ziekenhuis in Georgia. 

De pest veroorzaakt koorts, misselijkheid en gezwollen lymfeklieren. De ziekte kan dodelijk zijn, maar is goed te behandelen met antibiotica. Het kind is inmiddels al weer hersteld. 

Insecticide

Vlooien van knaagdieren in het park verspreiden de ziekte. Veel kampeerterreinen zijn daarom afgesloten om te worden besproeid met insecticide. 

Bezoekers worden met borden gewaarschuwd voor de ziekte. Het wordt afgeraden eekhoorns en andere diertjes te voeren of te kamperen in de buurt van holen. Ook worden lange broeken en insectenspray aangeraden om vlooienbeten te voorkomen. 

Volgens een woordvoerder gaat het allemaal om voorzorgsmaatregelen en is de kans klein dat vakantiegangers daadwerkelijk ziek worden. Pest komt vaker voor bij dieren in Californië. Sinds 1970 zijn er veertig mensen ziek geworden, van wie er negen overleden. 

STER reclame