Jeroen Dubbeldam
NOS Sport

Springruiters vijfde na eerste dag EK

De Nederlandse springruiters zijn de landenwedstrijd bij de EK in Aken sterk begonnen. Bij het onderdeel jachtspringen, verreden op tijd, gingen Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder allemaal foutloos rond. De Nederlandse ploeg, die vorig jaar de wereldtitel veroverde, staat vijfde na de eerste dag.

De achterstand op koploper Duitsland bedraagt 3,420 strafpunten. Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voorlopig tweede en derde.

Jeroen Dubbeldam, die vorig jaar met Zenith individueel wereldkampioen werd, opende het bal voor Nederland met een foutloze omloop in een tijd van 73,04.

Maikel van der Vleuten deed het nog iets beter. De Brabander bleef foutloos in een tijd van 71,38. Ook Vrieling (74.26) en Schröder (74.58) gooiden geen balken van de hindernissen, maar waren waren wel minder snel.

Van der Vleuten tiende

In het individuele klassement zijn de vier Nederlanders allemaal terug te vinden in de top-30. Van der Vleuten doet het daarin het beste met een tiende plaats. Dubbeldam (16), Vrieling (26) en Schröder (28) volgen op gepaste afstand.

Donderdag vervolgen de springruiters met de tweede ronde van de landenwedstrijd. Vrijdag vallen de beslissingen in de finale. Zondag is de finale voor de individuele springruiters.

"We zitten nog volop in de strijd en daar ging het om'', keek bondscoach Rob Ehrens tevreden terug. "Dit onderdeel ligt ons niet zo goed. Onze paarden zijn niet de snelste. Dan is het van belang geen rare dingen te doen. We zijn er in geslaagd aan de eerste dag een behoorlijke uitgangspositie over te houden. Dat was het doel."

Dubbeldam kon dat alleen maar beamen. "We hadden ingecalculeerd dat we na vandaag niet op de eerste plaats zouden staan. Niet individueel, niet als land. We zijn wel dichtbij gebleven en hebben er extra vertrouwen bij. Maar er komen nog zware dagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl