De 'hoesfoto' van de Schweigeminute für Traiskirchen Raoul Haspel

Geen beats of vrolijk zomerdeuntje, maar een minuut stilte. Dat is de 'muziek' die de Oostenrijkers op het moment bezighoudt. Het nummer Schweigeminute für Traiskirchen van kunstenaar Raoul Haspel stond gisteren zelfs even op nummer 1 van de downloadlijsten. Het nummer is bedoeld als kritiek op de manier waarop de Oostenrijkse regering omgaat met vluchtelingen.

Het nummer is nu al een van de populairste in Oostenrijk, terwijl het nog niet eens is verschenen. De Schweigeminute komt pas op 28 augustus uit, maar mensen kunnen hem nu al reserveren. Dat doen Oostenrijkers ook massaal: het nummer is al duizenden keren gekocht voor tussen de 99 cent en de 1,29 euro.

In Traiskirchen staat het grootste aanmeld- en opvangcentrum voor vluchtelingen in Oostenrijk. Het kamp is overvol. Veel mensen moeten buiten slapen, er is een tekort aan douches en medicijnen en er zijn te weinig en smerige wc's. Amnesty International noemt de situatie in het kamp mensonterend.

Schokkend falen

De kunstenaar Haspel schrijft op zijn Facebookpagina: "Ik ben heel blij als jullie dit protest tegen het schokkende falen van de Oostenrijkse regering in de vluchtelingenpolitiek met deze media-hack steunen. Laat het me weten als jullie het nummer hebben gekocht!"

De opbrengst van de Schweigeminute gaat naar een particulier initiatief voor hulp aan de vluchtelingen in Traiskirchen.

Het liedje is ook al gedraaid op de radio. De zender FM4 vroeg met de volle 60 seconden stilte om aandacht voor de actie. Andere radiodeejays hebben nog een beetje moeite met stilte op de radio. Bij deze zender hielden ze het precies 4 seconden vol.

STER reclame