ANP

De schepen die meevaren in de Sail-In parade zijn aangekomen in Amsterdam. Op kop voer het vlaggenschip: de 76 meter lange klipper Stad Amsterdam. "Op het Noordzeekanaal liep het vanmorgen allemaal gesmeerd", zegt verslaggever Edwin van den Berg. 

De vlootparade is volgens schema aangekomen in Amsterdam. Even leek het erop dat de vloot vertraging op zou lopen, omdat de Russische viermaster Kruzenstern het niet aandurfde om de massa aan bootjes die voor de sluis lagen, te doorkruisen. "Dat vergde wat hulp van de koninklijke marine", zegt Van den Berg. 

Saluut

De schepen werden op het IJ verwelkomd volgens een eeuwenoude traditie. Vanaf de kop van de Sixhaven schoten twee kanonnen saluutschoten af. Daarna volgde een vlaggengroet. De Nederlandse vlag in de haven wordt daarbij voor driekwart gestreken. Op de schepen laat de bemanning ook de vlaggen zakken en wordt het volkslied gezongen van het land waar het schip vandaan komt. 

Tijdens de parade is een bemanningslid van het Russische schip Mir overboord geslagen. Een woordvoerster van het Amsterdamse havenbedrijf zegt dat het allemaal goed is afgelopen. De Mir kwam als derde binnen in de hoofdstad. 

De clipper Stad Amsterdam wordt verwelkomd in de IJ-haven

Drukte

In het centrum van Amsterdam wilden veel mensen een glimp van de schepen opvangen. Er hing de hele dag een gezellige sfeer in de stad. Vooral aan de kades bij het Centraal Station en rond het IJ was het druk. 

Ook langs het Noordzeekanaal stonden veel mensen naar de voorbijvarende schepen te kijken. "Langs de kant staan duizenden en duizenden mensen. Zes rijen dik. Dat heeft ook alles te maken met het weer denk ik, want het is heerlijk weer hier", zegt verslaggever Paul Sanders.

Op de wegen naar Sail liep het verkeer vanmorgen op sommige plekken vast. Zo stonden er files op de A9, en op de A10 en een aantal lokale wegen was er oponthoud.

STER reclame