Harrie van Veen / NOS

Terwijl het Sail-spektakel in IJmuiden van start gaat, was het vanmorgen op de Veemkade in Amsterdam, waar de tallships aanmeren, nog redelijk rustig. "Kijk, het brugdek is er tussenuit gehaald", zegt een man die de kade komt oplopen met zijn vrouw en de opengemaakte Jan Schaeferbrug ziet. "Ja, ik las erover", antwoordt zijn vrouw.

De vroege vogels zitten al vanaf het Centraal Station tot aan de Zouthaven aan de kade voor de beste plek. Menno Schroots heeft helemaal de beste plek. Sinds vanochtend zit hij met zijn familie en verrekijkers op de top van de Jan Schaeferbrug. Hij heeft uitzicht over de hele haven. "We zitten hier inderdaad op de eerste rang. De grote schepen willen we in elk geval zien. Of we de hele dag blijven, weten we nog niet. Misschien hebben we het op een gegeven moment wel gezien."

Tallships lopen de IJ-haven binnen

Lekker hangen

Even verder op zit Betty Abbinge uit Amersfoort met een vriendin op een terras aan de koffie. De dames - op leeftijd - zijn al voor negenen op de trein gestapt. "Geen centje pijn, het was helemaal niet druk", zegt Betty. "Het liep gesmeerd. Dat was vijf jaar geleden wel anders."

Betty is voor de derde keer op Sail. "Vijf jaar geleden gingen we er met de boot tussendoor. Dat was echt geweldig." Hoewel het op het terras in het zomerzonnetje goed toeven is, blijven de dames er niet zitten. "We gaan naar de brug. Daar kun je ze zien aankomen en zien afmeren. Tegen de tijd dat de schepen aankomen is het vast druk, maar we vinden altijd wel een plekje."

De beide dames zijn zeer te spreken over de organisatie. "Er zijn voorzieningen genoeg. Veel meer dan vijf jaar geleden. Het is supergoed geregeld."

Willem-Alexander

De organisatie van Sail Amsterdam heeft het gebied rond de Oranjehaven ingedeeld in vijf zogeheten oceanen. Maar die oceanen zeggen Betty en haar vriendin niets. "Oh kijk, nu zie ik het, dit is de oranje oceaan." Maar Betty is ervaren Sail-ganger. Ze weet dat niet iedereen aan deze kant van de haven komt. Ze wijst naar het Java-eiland. "De feestgangers zitten aan de overkant." 

Maar feesten is niets voor de dames. Ze komen voor de boten. "De Mir en de Sedov vind ik geweldig. En de Stad Amsterdam, met prins Maurits erop. Ik hoop dat hij een beetje kan varen. Vijf jaar geleden liet zijn neef de boot aan de grond lopen. Toen werd de hele stoet opgehouden." Die neef was Willem-Alexander. Tot hij koning werd, was hij beschermheer van het evenement.

STER reclame