ANP
NOS Nieuws

Waar gaat de 86 miljard voor Griekenland naartoe?

De Tweede Kamer praat vandaag over het derde steunpakket aan Griekenland. Van dat pakket, ter waarde van 86 miljard euro, neemt Nederland 5 miljard voor zijn rekening.

Die 86 miljard euro is nodig om Griekenland de komende drie jaar overeind te houden, maar Griekse burgers zullen er niet veel van terugzien.

54 miljard

Het merendeel is bestemd voor het afbetalen van leningen en het betalen van rente. Daarvoor heeft Griekenland alleen al zo'n 54 miljard nodig. Dus dat geld wordt overgemaakt van de geldschieters naar de schuldeisers, die deels dezelfde zijn.

Maximaal 25 miljard is daarnaast naar schatting nodig om de banken van Griekenland weer overeind te helpen.

Tot slot heeft de Griekse overheid nog achterstallige rekeningen en een minimale buffer nodig om te kunnen functioneren.

Omdat Griekenland tegen normale voorwaarden geen geld op kan halen op de kapitaalmarkten, moeten ze dit geld ergens anders vandaan halen. Dat verklaart ook de noodzaak van dit derde steunpakket.

Eerdere steun

Griekenland krijgt de steun de komende jaren in tranches uitgekeerd.

Het geld zal grotendeels komen uit het Europese noodfonds ESM. Het is nog onduidelijk of het IMF ook gaat meebetalen. Als dat gebeurt, hoeft het ESM minder uit te keren. Het IMF heeft aangegeven dat alleen te doen als Europa akkoord gaat met het kwijtschelden van schulden.

Het geld komt bovenop twee eerdere steunpakketten van de Europese landen, IMF en ECB aan Griekenland van in totaal 237 miljard euro. Dat is voor een groot deel weer gebruikt om de banken af te betalen die het land geld hadden geleend voor de schuldencrisis en voor betalingen en aflossingen aan de ECB en het IMF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl