De VVD-fractie overlegde gisteren over het steunpakket voor Griekenland

Kamer debatteert over nieuwe steun Griekenland

De Tweede Kamer neemt vandaag een besluit over het nieuwe, derde steunpakket voor Griekenland. Een meerderheid van VVD, PvdA en D66 is voor de nieuwe leningen van 86 miljard euro. Daardoor staat de uitkomst van het debat, dat aan het begin van de middag begint, al vast.

De VVD-fractie vergaderde gisteren ruim vijf uur over het in te nemen standpunt en schaarde zich uiteindelijk met tegenzin in het ja-kamp. De partij is zeer kritisch over het pakket, maar wil niet dat Nederland alleen komt te staan in Europa.

"Ze moeten het wel steunen", zegt NOS-verslaggever Joost Vullings. "Want ja, VVD-leider Rutte heeft het in Brussel uitonderhandeld. En dan kun je het als regeringspartij niet maken om tegen te zijn, want dan heb je meteen een enorme crisis in Nederland."

'Bodemloze put'

Een groot deel van de Kamer is tegen. "Veel partijen vinden Griekenland een bodemloze put - die term zul je veel gaan horen in het debat. Zij vinden een Grexit onvermijdelijk en ook beter voor Griekenland."

Er zijn volgens Vullings ook partijen, zoals de SP en GroenLinks, die niet principieel tegen nieuwe steun zijn, maar dit pakket niet sociaal genoeg vinden. "In dit akkoord zitten privatiseringen waar ze niet in geloven en heel veel harde bezuinigingen. En ze missen investeringen."

Verkiezingsbelofte

Maar doordat de VVD nu voor is, is er een Kamermeerderheid van 88 zetels en kan het kabinet in Brussel zijn steun uitspreken, zegt Vullings. Hij denkt dat premier Rutte vandaag nog wel een paar keer herinnerd zal worden aan de verkiezingsbelofte die hij in 2012 deed: Geen cent meer naar de Grieken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl