Sjaak Rijke vlak na zijn vrijlating in april EPA

Sjaak Rijke, die jarenlang gegijzeld was door een islamitische terreurgroep in Mali, wordt weer treinmachinist. Hij is begonnen aan een opleiding om zijn kennis up-to-date te brengen, zegt woordvoerder Eric Trinthamer van de NS. 

Rijke was treinmachinist, toen hij in november 2011 tijdens een vakantie in het Noord-Afrikaanse land werd gekidnapt. In april werd hij door Franse militairen bevrijd, na bijna drieënhalf jaar te hebben vastgezeten. 

De man uit Woerden zei eerder al dat hij zijn oude baan weer wilde oppakken. Na verschillende gesprekken met de NS is besloten dat Rijke weer aan het werk kan. "Hij wordt medisch gekeurd en zal dan aan een speciaal opleidingstraject beginnen", zegt Trinthamer.

Trajecten

"Rijden kan Rijke nog steeds", zegt de woordvoerder van de NS. "Dat heeft hij vele jaren bij ons gedaan. Op de trajecten is in de tussentijd het een en ander veranderd. Als alles volgens plan verloopt, rijdt hij begin 2016 weer door het land."

Rijke wilde na zijn vrijlating geen groots onthaal in Nederland en heeft geen interviews gegeven over zijn gevangenschap.

STER reclame