Ernstig ondervoede kinderen in Jemen

Unicef heeft beelden naar buiten gebracht van uitgemergelde kinderen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De organisatie waarschuwt dat door het geweld in het land steeds meer kinderen te weinig te eten krijgen en ondervoed raken. Aan het eind van het jaar zouden dat er al 1.8 miljoen kunnen zijn.

"Het conflict is vooral voor Jemenitische kinderen tragisch", zegt Unicef-vertegenwoordiger Julien Harneis. "Kinderen worden gedood door bommen of kogels en wie overleeft loopt een groot risico op ziekten en ondervoeding."

Unicef meldt verder dat in Jemen iedere dag acht kinderen worden gedood of verminkt. Sinds het geweld vier maanden geleden oplaaide, zijn 400 kinderen omgekomen. Meer dan 600 kinderen raakten gewond. Kinderen worden ook gedwongen om mee te vechten met de Houthi-rebellen.

Hongersnood

Ook het Wereldvoedselprogramma van de VN luidt de noodklok. Volgens die organisatie hebben meer dan 1,2 miljoen kinderen ondervoedingsverschijnselen en is een half miljoen kinderen zwaar ondervoed. De VN waarschuwt voor een hongersnood als er niet snel meer hulp komt.

 "Al voor de oorlog was Jemen wereldwijd een van de landen waar het probleem van ondervoeding het grootst was. Maar wat we nu zien is dat het aantal ernstig ondervoede personen toeneemt", zegt het hoofd van het Wereldvoedselprogramma van de VN Ertharin Cousin.

Zij bracht een driedaags bezoek aan het land en bezocht onder meer een ziekenhuis met ondervoede kinderen.

Jemen is het armste land in de regio, 90 procent van het voedsel wordt geïmporteerd. Door de oorlog kan een groot deel van dat voedsel de burgers niet bereiken.

Oorlogsmisdaden

Jemen bevindt zich in de grootste crisis ooit.  De aanhoudende gevechten hebben het merendeel van de 24 miljoen inwoners afhankelijk gemaakt van humanitaire hulp. Ruim 20 miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.

Amnesty International en Human Rights Watch meldden eerder al dat zowel Saudi-Arabië als de Houthi's zich mogelijk schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

STER reclame