ANP

De trajectcontrole op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam was vorig jaar goed voor 31 procent van alle snelheidsboetes op de Nederlandse snelwegen. Op dat traject is voor 48 miljoen euro aan boetes geïnd, blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.

In totaal kregen 989.000 mensen een acceptgiro omdat ze te hard reden tussen Utrecht en Amsterdam.  

Veilig Verkeer Nederland spreekt van een cryptische wegindeling. Zo mag je tussen Maarssen en Vinkeveen na 19.00 uur 130 kilometer per uur rijden. Na zeven kilometer verandert dat in 100 kilometer per uur. Op het kleine stuk tussen Vinkeveen en Baambrugge werden veruit de meeste boetes uitgeschreven: 515.000. Op dat stuk met tweemaal vijf rijbanen mag het hele etmaal niet harder dan 100 worden gereden.   

'Helder aangegeven'

Het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat vinden juist dat alles helder is aangegeven. Op de hectometerbordjes staat een snelheidsaanduiding en er staan waarschuwingsborden zoals 'dag en nacht 100' en 'trajectcontrole', reageert Rijkswaterstaat in de krant. 

Het OM voegt daaraan toe dat het niet zeker is dat de overtredingen vooral na 19.00 uur plaatsvinden. Daarnaast zou ook veel beboet worden op het punt waar de snelheid van 100 naar 130 kilometer per uur gaat. 

STER reclame