Politiebureau in Philipsburg ANP

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ontvangt volgende week minister Dennis Richardson van Sint-Maarten voor spoedoverleg. Ook minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zal bij het gesprek aanwezig zijn. Aanleiding is het uitgelekte verslag van een bezoek aan Sint Maarten van het optreden van Gerard Bouman, de chef van de Nationale Politie. Die zou daar duidelijk hebben gemaakt dat hij niet meer wil samenwerken met corrupte bestuurders.

In het verslag zegt Bouman dat iedereen op het eiland weet dat de gokindustrie in handen is van de maffia. "De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan", aldus de politiechef. Hij bedoelt daarmee dat onder- en bovenwereld met elkaar vermengd zijn. Bouman wil daarom niet samenwerken met lokale bestuurders op Sint-Maarten.

Weigering

Achtergrond zou zijn de weigering van Sint-Maarten om mee te werken aan de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst, die buiten de lokale politie om kan werken. Nederland wil dat er zo'n dienst komt, om bij de aanpak van de gokmaffia niet afhankelijk te zijn van het korps op Sint-Maarten. Nederland wil een onderzoek doen naar de geldstromen op het eiland.

Minister Richardson van Sint-Maarten stak daar vorige maand een stokje voor. Hij gaf de procureur-generaal van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie opdracht om alle voorbereidingen voor de oprichting van de dienst te staken. Richardson vindt dat Sint-Maarten zelf verantwoordelijk is voor de rechtshandhaving op het eiland.

Partijfinanciering

De Tweede Kamer heeft in april ingestemd met een motie van SP'er Ronald van Raak over een onderzoek naar de geldstromen op het eiland. Er wordt een verband gelegd tussen de financiering van de politieke partijen en de gokmaffia. "Ik kan dus heel goed begrijpen dat bestuurders op Sint-Maarten hier niet op zitten te wachten, maar het moet wel gebeuren", zegt Van Raak.  

In het NOS Radio 1 Journaal zei Van Raak dat wanneer de bestuurders op Sint-Maarten weigeren mee te werken aan het onderzoek, het desnoods maar zonder hen moet gebeuren.

STER reclame