Kelvin Hilgeholt ANP Pro Shots

De moderne vijfkamp is weer even op de kaart gezet. Niet vanwege prestaties, maar omdat er met modder wordt gegooid in modern vijfkampland. Kelvin Hilgeholt is boos op de schuttersbond KNSA, waar de moderne vijfkamp onder valt, de bond is boos op Hilgeholt.

Hilgeholt dacht zich deze week bij de EK in het Britse Bath te gaan plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. Totdat hij van de organisatie te horen kreeg dat hij niet mocht starten. De reden: Hilgeholt heeft geen licentie. Met als gevolg geen EK, geen Olympische Spelen en einde loopbaan. De schuld van de KNSA, zegt Hilgeholt.

De Nederlandse moderne vijfkamper is behalve ontsteld ook furieus, want in juni deed hij nog zonder problemen mee aan de WK. Al eindigde hij daar wel in de achterhoede. Ook tijdens de NK kende hij geen problemen met zijn papierwerk en werd hij Nederlands kampioen.

Sander Duisterhof, de directeur van de KNSA, weet hoe het in één van de gevallen zit. "Het NK is een open NK, daar doen ook buitenlanders aan mee, dus Hilgeholt mocht daar ook gewoon aan meedoen. Hoe hij aan het WK heeft mee kunnen doen, vraag ik me ook nog steeds af."

"Hilgeholt was tot 2012 lid van de KNSA. We hebben tonnen in hem geïnvesteerd, maar na het mislopen van de Spelen besloten we om uit elkaar te gaan, in goed overleg", zegt Duisterhof. "Niet wetende dat hij door zou gaan."

Hilgeholt legt uit: "Er was weinig draagvlak vanuit de bond, dus hebben we met een aantal enthousiastelingen besloten om de sport in leven te houden, op zoek naar oplossingen. En nu krijg ik opeens vanuit de organisatie van het EK te horen dat ik niet mag starten. Al het werk is voor niets geweest."

Ontbreken van licentie beëindigt loopbaan en droom Hilgeholt

Eén mailtje van de bond, einde loopbaan

Hilgeholt gaf maandagavond in NOS Langs de Lijn aan dat een mailtje van de KNSA naar de organisatie van de EK (de internationale bond UIPM) hem nu de kop kost. "Mijn strategie was om alles op dit EK te zetten, om mij te plaatsen voor Rio. Nu ik niet mee mag doen, is het einde carrière."

Maandag wilde de bond niet reageren op de radio, dinsdag komt er wel een reactie. Volgens directeur Duisterhof spreekt Hilgeholt niet helemaal de waarheid. "Wij hebben al een mailtje naar de UIPM gestuurd toen we zagen dat hij aan het WK had deelgenomen. Met daarin de vraag hoe dat mogelijk was zonder licentie. Daar zijn ze denk ik nogal van geschrokken. Nu kregen we van de UIPM voor het EK een mail met de vraag of we Hilgeholt wilden inschrijven, daar hebben we 'nee' op geantwoord."

En dat was niet het enige, zegt de directeur van de KNSA. "Kelvin heeft mij vlak voor het EK een mailtje gestuurd. Of we hem even wilden inschrijven en dat hij geen tijd had om te praten, want hij vertrok naar Engeland. Daar ben ik uiteraard niet op ingegaan. Hij heeft nooit de moeite genomen om contact met op ons te nemen, maar nu opeens wel, misschien voelde hij al nattigheid."

Top-8 klassering

Hilgeholt zelf denkt dat de beweegredenen van de KNSA om hem niet in te schrijven, anders zijn. "Als ik hier op het EK een top-8-klassering had gehaald, en dat was zeer realistisch, dan had ik mij gekwalificeerd voor Rio. Maar dan komt aan het licht dat dit zonder steun van de bond is gelukt. Daarmee schop ik dan natuurlijk ook een beetje tegen de schenen van sportkoepel NOC*NSF."

Duisterhof vraagt zich op zijn beurt weer af, waar Hilgeholt die bravoure vandaan haalt. "Hij doet nu net of hij zich wel even gaat kwalificeren, maar op het WK werd hij vierde van onderen, dus ik snap niet waarom hij nu denkt dat hij nu bovenin gaat eindigen."

Drie jaar van de radar

Toch blijft het vreemd dat Hilgeholt al drie jaar, sinds de breuk, actief is in de sport die nog steeds onder de KNSA valt. En pas nu wordt hij opgemerkt. "Hij is ons inderdaad niet opgevallen tot het WK", moet directeur Duisterhof toegeven. Een opmerking die de woorden van Hilgeholt, dat de moderne vijfkamp een ondergeschoven kindje is bij de KNSA, kracht bij lijkt te zetten. "Het is zeker geen ondergeschoven kindje, maar de sport heeft bij ons niet de hoogste prioriteit, dat is waar", reageert Duisterhof. "Heel vreemd is dat niet, want voor de moderne vijfkamp krijgen we geen ondersteuning van NOC*NSF en het is heel moeilijk om daar wel geld voor te vinden."

Zelfde schuitje 

Het blijft moeilijk te verteren voor Hilgeholt, geen EK. Helemaal omdat een landgenote, Anne Bavelaar, wel actief is in Bath. "Zij zit in hetzelfde schuitje, maar mag wel meedoen. Daarmee snijdt de bond zich echt in de vingers. Er is geen consistent beleid en dat is het probleem. Het is ook de reden dat sporters hun eigen weg gaan."

Maar ook dat argument wordt verworpen door de KNSA. Duisterhof: "Anne Bavelaar mag meedoen omdat zij wel gewoon een licentie heeft."

STER reclame