Vergunning opslagbedrijf Tianjin niet in orde

Bewoner die in beschermende kleding wat spullen uit zijn huis mocht halen AFP

De vergunningen van het Chinese bedrijf waarvan de opslag vorige week explodeerde in de havenstad Tianjin waren lange tijd niet in orde. Tot twee maanden voor de ramp had het bedrijf geen vergunning voor gevaarlijke chemicaliën, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Toch waren de stoffen al langere tijd in het bedrijf aanwezig.

Bij de ramp kwamen voor zover nu bekend 114 mensen om het leven. 57 mensen, vooral brandweermannen, worden nog vermist. De explosies verwoestten een groot industriegebied en een aantal woningen en flatgebouwen.

Een medewerker van het opslagbedrijf Ruihai International Logistics heeft tegen Xinhua gezegd dat er met gevaarlijke stoffen werd gewerkt ondanks het ontbreken van de vergunning. Dat blijkt ook uit gegevens van de plaatselijk Kamer van Koophandel. Het gaat om de periode van oktober vorig jaar tot juni dit jaar.

Zwarte lijst

Bij een eerdere controle zou zijn gebleken dat het bedrijf zich niet hield aan de voorschriften voor het verpakken van gevaarlijke stoffen. In juli is het op een lijst gezet van bedrijven die niet volgens de regels werken.

Tien mensen, onder wie twee directeuren van het bedrijf, zouden vorige week donderdag zijn opgepakt. Het bedrijf is sinds die tijd ook niet meer telefonisch bereikbaar. Ook ambtenaren van de speciale economische zone waarin het bedrijf ligt, zouden zijn gearresteerd. 

De Chinese regering heeft bevestigd dat er ongeveer 700 ton natriumcyanide aanwezig was in de opslagplaats. Dat zou 10 ton mogen zijn. Ook lag er 800 ton ammoniumnitraat en 500 ton kaliumnitraat. Deze chemicaliën worden gebruikt bij de opslag van waardevolle metalen als goud en zilver. 

Onderzoek

De hoogste openbaar aanklager in China stelt een onderzoek in naar de explosies. Ook is Yang Dongliang ontslagen en aangeklaagd, de belangrijkste toezichthouder op arbeidsomstandigheden en veiligheid. Van 2001 tot 2012 was hij loco-burgemeester van Tianjin. Hij wordt verdacht van ernstige overtredingen van wetten en regels. 

"Het zwartepieten is begonnen", zegt correspondent Marieke de Vries, "de ontevredenheid onder de getroffen inwoners is zo groot dat er koppen moeten rollen."

Regen

In het rampgebied is het hard gaan regenen. Op de straten is een wittige schuimlaag ontstaan. Er komen berichten van mensen die door de regen paarse lippen en een prikkelende huid hebben. Zij zijn ter controle naar het ziekenhuis gegaan.  

Er werd al gevreesd dat regen het bergingswerk zou hinderen en vervuiling zou verspreiden. Er liggen nog honderden tonnen giftige stoffen in het gebied. Sommige chemicaliën kunnen exploderen als ze in aanraking komen met water en dan komen er opnieuw giftige stoffen in de lucht. Natriumcyanide vormt het gas blauwzuur dat bij inademing dodelijk kan zijn.

Er is een dam om het gebied gebouwd om te voorkomen dat besmet water weglekt.

Spullen

Bewoners van het rampgebied mochten vanmorgen even naar huis om wat spullen op te halen en de schade te bekijken. Ze moesten daarbij beschermende kleding dragen. 

De bewoners willen dat hun huizen worden opgekocht, omdat ze niet meer in het gebied kunnen of willen wonen. Er is alleen een schadevergoeding aangeboden voor mensen wier huis totaal is verwoest. Niet iedereen aanvaardt die regeling, omdat de vergoeding niet meer bedraagt dan zo'n 850 euro. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bewoners Tianjin voor even weer thuis

STER Reclame