Smeltend ijs bij de Noordpool
NOS Nieuws

Moskou zet claim op Noordpool kracht bij met marineschepen

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

De Russische marine heeft een konvooi met schepen naar het Noordpoolgebied gestuurd. Het konvooi heeft de haven van Seweromorsk verlaten en is de Barentszzee opgevaren. Seweromorsk ligt in het uiterste noorden van Europees Rusland, op ongeveer 20 kilometer van Moermansk.

Het gebied ten noorden van Rusland wordt steeds toegankelijker voor schepen, vanwege het smeltende ijs op de Noordpool. Moskou heeft begin deze maand z'n claim op het Arctische gebied kenbaar gemaakt bij de Verenigde Naties. Het betreft een gebied van 1,2 miljoen vierkante kilometer.

Olie en gas

Verondersteld wordt dat er nog veel olie en gas in de zeebodem onder het Noordpoolgebied zit. De interesse hierin van bedrijven en landen neemt toe, nu het winnen van die voorraden mogelijk wordt doordat het zeeijs steeds verder wegsmelt. Gisteren kreeg Shell toestemming van de VS om te gaan boren in het gebied.

Niet alleen zijn meerdere boten en duikboten onderweg, ook een tanker en bergingsschepen. Sommige schepen zullen bij de Nieuw-Siberische eilanden voor anker gaan. Ook heeft Rusland militaire oefeningen aangekondigd.

Ook andere landen hebben interesse in het gebied. Morgen vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Noordpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl