Bomaanslag in Bangkok te zien via een dashboardcamera

De bomexplosie vanmiddag bij een hindoeïstische tempel in Bangkok is de omvangrijkste aanslag uit de recente geschiedenis van de Thaise hoofdstad. Volgens correspondent Michel Maas kwam zoiets daar niet eerder voor. "Er zijn eerder wel kleinere aanslagen en schietpartijen geweest, maar een bloedbad zoals dit is er nog nooit geweest."

"Dit is een unicum. De omvang hiervan gaat alles te boven", zegt Maas in het NOS Radio 1 Journaal. Bij de aanslag, waarbij een bom op een motorfiets explodeerde, vielen zeker zestien doden en tientallen gewonden.

Druk kruispunt

De daders hebben een van de drukste punten van de stad uitgekozen. Volgens Maas moet het dan ook de bedoeling zijn geweest om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. 

"Aan het kruispunt staat een heiligdom, een verzameling hindoebeelden waar altijd tientallen mensen staan te bidden", zegt Maas. "Er is ook veel verkeer. Er staat altijd een file langs het heiligdom en een bovengrondse metrolijn loopt er vlak langs."

De daders van deze aanslag wilden duidelijk zo veel mogelijk slachtoffers maken.

Correspondent Michel Maas
'Is dit het begin van een bommencampagne?'

De plek trekt ook veel toeristen, weet Maas. "In de buurt staan veel vijfsterrenhotels en er ligt een shopping mall aan de overkant. Drukker dan deze plek wordt het niet in Bangkok. 

De aanslag is nog niet opgeëist. "Er zijn in Thailand nogal wat kandidaten die in staat zijn om zo'n aanslag te plegen", zegt Maas. "Het kunnen tegenstanders van de militaire junta zijn geweest, maar ook radicale moslims die met aanslagen in het zuiden van Thailand al jaren vechten voor onafhankelijkheid."

Bang voor gevolgen

Maas hoort vooral geschokte reacties uit het land. "De mensen zitten aan de tv gekluisterd. Iedereen is van zijn stuk. De mensen willen uiteraard weten wie erachter zit."

De Thai maken zich ook zorgen over de  gevolgen van de aanslag. "Ze vragen zich af hoe de militaire junta gaat reageren op deze bloedige aanslag. Gaan ze nu terugslaan? Volgen er massa-arrestaties? Er is nog niets dat daarop wijst, maar de mensen zijn bang en onzeker."

STER reclame