Een gewonde wordt weggedragen
NOS Nieuws

Doden bij aanslag in toeristische wijk Bangkok

In het centrum van Bangkok is een bom ontploft. Over het aantal slachtoffers lopen de berichten uiteen. De Thaise politie zegt dat er 15 of 16 doden zijn, maar lokale media melden dat 27 mensen zijn omgekomen, onder wie vier buitenlanders. Tientallen mensen raakten gewond.

Of er ook Nederlanders getroffen zijn, is niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt dat uit. De ambassade in Bangkok heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn. De ambassade raadt mensen aan niet naar het betrokken gebied in de stad te gaan.

De bom, die vastzat aan een motorfiets, explodeerde in de buurt van een hindoe-tempel in de Thaise hoofdstad. Die Erawan-tempel staat op een druk punt in de buurt van luxe hotels, winkelcentra en kantoren. Het heiligdom is een belangrijke toeristische attractie in de stad.

"Alles wijst erop dat dit een gerichte aanslag was", zegt correspondent Michel Maas. "Met als doel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken."

Michel Maas over de bomaanslag in Bangkok

De politie heeft in de omgeving in elk geval nog één bom gevonden en zoekt nog naar andere explosieven.

Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is nog niet bekend. "Het zou kunnen gaan om tegenstanders van de huidige militaire machthebbers, maar bijvoorbeeld ook om moslims uit het zuiden van Thailand", zegt Maas.

In Bangkok is het relatief rustig sinds de militaire coup van vorig jaar mei. Die volgde op maanden van politieke onrust en massale demonstraties in de wijk waar de bom nu ontploft is. De afgelopen maanden zijn de spanningen wel weer opgelopen, nu de junta bekend heeft gemaakt dat er op zijn vroegst in 2017 verkiezingen zullen komen.

  • AFP
    Een gewonde wordt weggedragen
  • AFP
    Er zouden tientallen gewonden zijn
  • AFP
    Een politieman zet de omgeving af
  • EPA
    Op de plaats van de ontploffing liggen enkele motoren
  • AFP
    Thaise politie en militairen zijn aanwezig
  • EPA
    De explosie vond plaats vlak bij een tempel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl