Aardbevingsschade in Groningen
NOS Nieuws

Huizen Groningen krijgen aardbevingsbestendige schoorsteen

Ongeveer 800 huizen in Noordoost-Groningen krijgen de komende maanden een nieuwe schoorsteen. Die is vooral gemaakt van aluminium en levert bij een aardbeving dus minder gevaar op dan een van steen. De lichtere schoorsteen kan beter aan het dak worden vastgemaakt.

"Door schudden van een huis kan een schoorsteen losraken. Dat kan omstanders raken, met alle gevolgen van dien", zei een woordvoerder van het Centrum Veilig Wonen (CVW) in het programma De Ochtend op Radio 1. Het centrum is verantwoordelijk voor het afhandelen van de schade door de aardbevingen in Noordoost-Groningen.

De nieuwe schoorstenen zijn aan de binnenkant gemaakt van aluminium. Aan de buitenkant worden er steenstrips opgeplakt die lijken op de originele stenen van het huis.

Naar beneden

Zo'n nieuwe schoorsteen weegt veel minder dan een traditionele van steen. "Die kunnen wel 600 tot 700 kilo wegen en bij een zware aardbeving kan zo'n zware schoorsteen helemaal naar beneden komen", zegt de CVW-woordvoerder.

Alle huizen worden eerst aan de buitenkant geïnspecteerd. Daarna gaan de inspecteurs mogelijk nog naar binnen voor verder onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl