'Kramer kan uitgroeien tot nieuwe held in De Kuip'

Pro Shots/Erwin Spek

Michiel Kramer voegde zich zondagmiddag bij een lange lijst met spelers die bij hun debuut voor Feyenoord direct scoorden. Sinds 1986 gingen hem twintig spelers voor.

Onder hen spitsen als Colin Kazim-Richards, John Guidetti, Roy Makaay, Danko Lazovic, Mariano Bombardo, Robin Nelisse, David Connolly en John van Loen. Niet iedereen uit die groep groeide daarna uit tot een held in Rotterdam-Zuid.

"Maar Kramer heeft alles om een publiekslieveling te worden", zegt Peter Houtman, zelf in de jaren tachtig een veel bejubelde spits in De Kuip en nog altijd stadionspeaker bij Feyenoord.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3Scorende debutanten bij Feyenoord

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3Kramer: beetje een droomscenario dit

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3'Kramer erin en Kazim-Richards verhuren'

Kuipvrees

Het Feyenoord-publiek is loyaal, maar ook kritisch. "In Rotterdam zeggen ze waar het op staat. Voor nieuwe spelers is dat vaak wennen. Je moet ermee kunnen omgaan. Er zijn spelers geweest die echt 'Kuipvrees' hadden. Ik denk niet dat Kramer daar last van gaat hebben. Hij is een nuchtere Rotterdammer", oordeelt Houtman.

Kramer is geboren in Rotterdam. Afgelopen week, na omzwervingen bij NAC Breda, FC Volendam en ADO Den Haag, streek hij neer bij zijn favoriete club. Na een topseizoen bij ADO Den Haag (17 treffers) en een mislukte transfer naar Abu Dhabi. Dat laatste voelde als een klap. "Ik heb er echt enkele dagen mee rondgelopen", zei de spits zondagavond.

Kramer over zijn debuut voor Feyenoord

"Een droom is uitgekomen", zegt Michiel Kramer over zijn doelpunt bij zijn debuut voor Feyenoord.

Rotterdamse achtergrond

Houtman noemt zo een paar helden van Feyenoord in de laatste decennia op. "Jozsef Kiprich, Mike Obiku, Dirk Kuijt, Pierre van Hooydonk, John Guidetti, Graziano Pellè; allemaal spelers die een bepaalde band met het publiek hadden. Ze hadden ook allemaal wel iets speciaals. Kiprich liep altijd puffend rond. Ik ben er nooit mee bezig geweest hoe ik een held kon worden. Ik was een nuchtere Rotterdamse jongen en wilde slagen in De Kuip."

Houtman denkt dat de Rotterdamse achtergrond het Kramer wel makkelijker zal maken in De Kuip. "Dat is altijd een extra. Een jongen uit Groningen heeft het ook wat makkelijker als hij bij FC Groningen debuteert. Guidetti was weer een jongen met enorm veel branie. Hij maakte er een hele show van. Het publiek vond het prachtig, maar Guidetti maakte het als spits wel waar."

1/2Peter Houtman in 1984, als hij weer eens gescoord heeft voor Feyenoord ANP
2/2Tegenwoordig is Peter Houtman stadionspeaker bij Feyenoord ANP Pro Shots

Fanatiek

Waar Kramer in elk geval in Rotterdam mee te maken krijgt, is de enorme druk bij Feyenoord. De achterban snakt naar een titel. "Er kijken in De Kuip heel veel ogen naar je. Zeker als je dat vergelijkt met een club als ADO Den Haag. De druk is immens. Maar voorlopig kan hij niet stuk. Debuteren en scoren. Dan ben je de man. Zeker als je hard werkt en normaal doet. Daar houden we in Rotterdam van."

STER Reclame