PSV-middenvelder Andres Guardado
NOS Voetbal

'PSV speelt een ander spel dan vorig seizoen'

Hoewel het seizoen nog jong is en er nog heel veel wedstrijden gespeeld moeten worden, valt data-analist Tijs Rokers iets op aan het spel van regerend landskampioen PSV. "Ze hanteren een andere stijl dan vorig seizoen. Toen zag je veel voorzetten vanaf de zijkant, nu kiezen ze voor aanvallen door het midden", aldus Rokers.

"PSV gaf vorig jaar gemiddeld zeventien voorzetten, zondag kwamen ze tegen FC Groningen maar tot twaalf voorzetten. Daarvan kwamen er slechts twee aan bij Luuk de Jong, de kopsterke spits. Hij kwam weinig in het spel voor, terwijl hij vorig seizoen tien goals met het hoofd maakte. Daar moet je meer gebruik van maken."

Een mogelijke verklaring zit volgens Rokers in het ontbreken van de geblesseerde Jetro Willems. "Die gaf vorig jaar veel voorzetten. In de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal kwam PSV maar tot negen voorzetten. Ze zoeken het veel meer door het midden. Dat is minder effectief en ook minder attractief."

Is Kramer echt zo goed?

Rokers heeft de afgelopen week genoten van het statistische verhaal rond Michiel Kramer. Brentford, de club uit het Engelse Championship dat veel keuzes baseert op statistieken, zag het niet zitten in de nieuwe spits van Feyenoord. Kramer zou zijn hoge rendement van afgelopen seizoen bij ADO Den Haag nooit vol kunnen houden.

Rokers: "Dat is waarschijnlijk ook zo. Kramer haalde vorig jaar een rendement van 22% uit zijn kansen. Ter vergelijk: Lionel Messi had bij FC Barcelona in de competitie een rendement van 23%. De kans dat Kramer die Messi-achtige waardes volhoudt, is gewoon niet zo groot."

Michiel Kramer scoort direct voor Feyenoord

Clash analytici en speler

Het wordt zeer interessant om te kijken wie er uiteindelijk gelijk krijgt. "Is Kramer echt zo goed als hijzelf en Feyenoord denken dat hij is, of krijgen de analytici gelijk?", vraagt Rokers zich af.

"Het is een clash tussen de analytici en de speler op het veld. Bij het afronden van kansen zit een zekere geluksfactor. Dat had Kramer vorig jaar aan zijn zijde. Ik hoop voor hem en Feyenoord dat dat zo blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl