De vrouw werd twee maanden geleden op straat doodgeschoten
NOS Nieuws

Politie wist dat verdachte moord Raja Draaisma wapen had

De politie wist dat de man die wordt verdacht van de moord op zijn ex-vriendin Raja Draaisma in Hoofddorp, een wapen had en lid was van een schietvereniging. Ook had Draaisma de politie verteld dat ze door hem werd afgeluisterd. Toch greep de politie niet in. Een woordvoerder van de politie heeft dat bevestigd tegenover de NOS.

De 34-jarige vrouw werd in juni op straat doodgeschoten. Ze werd lastiggevallen door haar ex Ferry de G., die niet kon verkroppen dat ze de relatie had beëindigd.

Afsluisterapparatuur

Een maand voor de schietpartij zei Draaisma tegen de politie dat haar ex haar afluisterde. Ze had afluisterapparatuur gevonden in haar woning en auto.

De politie ging langs bij de man omdat zijn gedrag niet paste bij dat van iemand die een wapenvergunning heeft. De politie nam zijn vuurwapen niet in beslag omdat de vrouw geen aangifte had gedaan, omdat hij geen bekende van de politie was en omdat er bij de jaarlijkse controles in verband met de wapenvergunning nooit onregelmatigheden waren geweest.

Of zijn wapen is gebruikt bij de schietpartij, is niet bekend. De politie doet daar geen uitspraken over.

Woest

De politie zegt dat zij Draaisma heeft aangeraden aangifte te doen, maar dat zij het bij een melding hield omdat ze de zaak eerst nog wilde bespreken met haar ex.

Volgens de familie was Draaisma woest op de politie, omdat die de zaak niet serieus zou hebben genomen. "De agent zei letterlijk: belt u maar als er echt iets is gebeurd, mevrouw. De kans is groter dat er een vliegtuig op uw dak valt, dan dat hij u wat aandoet", zegt een familielid in De Telegraaf.

Waalwijk

De zaak vertoont overeenkomsten met die van Waalwijk, waar verpleegkundige Linda van der Giessen werd doodgeschoten door haar ex. Zij had tegen de politie gezegd dat ze werd bedreigd door haar ex, en dat hij mogelijk een vuurwapen had, maar ook hier greep de politie niet in.

Het verschil is wel dat Van der Giessen aangifte deed, en Draaisma niet. De politie erkende dat zij in de zaak-Linda van der Giessen fouten heeft gemaakt.

Een ander verschil betreft het wapen. De schutter in Waalwijk had geen wapenvergunning, de man in Hoofddorp wel. Verder was de schutter in Waalwijk een bekende van de politie.

Screening

Na de schietpartij van Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn worden mensen die een wapenvergunning willen hebben, strenger gescreend. Zij moeten een psychologisch onderzoek ondergaan.

Van der Vlis schoot vier jaar geleden zes mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum. Hij bleek in een gesloten inrichting te hebben gezeten wegens psychische problemen, maar had toch een wapenvergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl