Bloemen op de veiling in Aalsmeer
NOS Nieuws

Rusland wil praten over import bloemen

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Er komen waarschijnlijk nog deze maand onderhandelingen over de import van Nederlandse bloemen in Rusland. De Russische Voedsel- en Warenautoriteit sluit niet uit dat er al deze week gepraat wordt.

Snijbloemen uit Nederland worden sinds vorige week maandag extra streng gecontroleerd voordat ze Rusland in mogen. In de bloemen zouden te vaak organismen zitten die Rusland niet wil hebben.

Voordat de strengere controles werden ingevoerd, was volgens de Russen ongeveer een derde van alle bloemen uit Nederland besmet.

De Russen zullen niet onderhandelen met Nederlandse kwekers, exporteurs of met de Nederlandse overheid. Ze willen alleen praten met degenen die de certificaten afgeven waaruit moet blijken dat de bloemen aan de eisen voldoen. De Nederlandse autoriteiten doen dat niet. "Misschien omdat de fytosanitaire situatie (de gezondheid van planten of bloemen) in het land niet al te gunstig is", suggereert woordvoerder Aleksej Aleksejenko.

In plaats daarvan gaat Rusland aan tafel met Tsjechië, Polen en Letland. Die geven de zogenoemde fytosanitaire certificaten voor Nederlandse bloemen wél af. Twee van die landen hebben inmiddels aangegeven te willen praten.

Flauwekul

Aleksejenko ontkent dat de Russische maatregelen iets te maken hebben met de EU-sancties of de Nederlandse inspanningen om een VN-tribunaal voor de MH17 op te richten, zoals wel is gesuggereerd. "Dat is absolute flauwekul. Als je kijkt naar de geschiedenis van onze relatie op dit gebied, dan zie je dat er al jaren problemen zijn. We hebben gediscussieerd, onderhandeld. Het heeft een lange geschiedenis. Met politiek of MH17 heeft het niks te maken."

"We willen veilige bloemen, veilig uit fytosanitair oogpunt", aldus Aleksejenko. "We willen gewoon niet dat er nieuwe schadelijke organismen ons land worden binnengebracht. Daar zitten we helemaal niet op te wachten."

Veel minder

Volgens de Russische Voedsel en Warenautoriteit zijn er sinds de controles begonnen veel minder Nederlandse bloemen naar Rusland geëxporteerd, in de Moskou-regio gaat het om een derde van de normale hoeveelheid. De bloemen die daar binnenkwamen zijn wel door de controles gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl