Kim Ryen-hi op een persconferentie deze maand
NOS Nieuws

Noord-Koreaanse Kim vluchtte naar Zuid-Korea, maar ze wil terug

De Noord-Koreaanse Kim Ryen-hi besloot vier jaar geleden naar Zuid-Korea te vluchten. Dat lukte, maar nog voor ze goed en wel in het zuiden was aanbeland, wilde ze eigenlijk al weer terug. Vier jaar later wil Zuid-Korea haar nog steeds niet laten gaan.

"Vrijheid en spullen zijn niet zo belangrijk voor me als mijn thuis en mijn familie", zei Kim op een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. "Ik wil terug naar mijn familie, zelfs als ik dan sterf van de honger", sprak ze zichtbaar emotioneel.

Hoe belandde Kim in deze situatie?

In 2011 vertrok Kim naar China voor behandeling aan haar lever en om familie te ontmoeten, schrijft The New York Times. Daar ontmoette ze iemand die haar wel naar Zuid-Korea wilde smokkelen. Haar plan: een paar maanden geld verdienen om haar ziekenhuisrekeningen te betalen en daarna weer terug naar China.

Slecht idee, bedacht ze al snel. Maar de smokkelaars hadden haar paspoort, ze kon niet meer terug. Ze hoopte dat ze in Zuid-Korea wel mensen kon vinden die haar zouden helpen terug te keren.

Ongeveer 30.000 Noord-Koreanen zijn naar het zuiden gevlucht, en hoeveel zouden terug willen? Misschien tien?

Korea-deskundige Remco Breuker

Maar dat viel tegen. Om te beginnen wilde Zuid-Korea absoluut niet meewerken aan haar terugkeer. Bang dat haar afwezigheid in het noorden begon op te vallen, probeerde ze van alles om terug te keren en besloot uiteindelijk te gaan spioneren voor Noord-Korea.

"Stom als ik was, dacht ik dat ze me dan wel zouden terugsturen", zegt Kim. In plaats daarvan werd ze vorig jaar juli gearresteerd en kreeg ze twee jaar cel. Maar na negen maanden kwam Kim vrij: volgens de rechtbank was ze geen "typische" spion en moest ze wel spioneren omdat haar familie anders gevaar liep.

Dwang?

Kim Ryen-hi is niet de enige Noord-Koreaan die terug wil. "Maar het zijn er niet veel", zegt Korea-deskundige Remco Breuker. "Ongeveer 30.000 Noord-Koreanen zijn naar het zuiden gevlucht, en hoeveel zouden terug willen? Misschien tien?"

Kim is dus een uitzondering. En ze is nog steeds niet terug, al wil ze dat wel. Na haar vrijlating is ze in Zuid-Korea weer aan het werk gegaan. Over Noord-Korea spreekt ze alleen maar lovende woorden. Maar de kans dat Zuid-Korea een voor spionage veroordeelde Noord-Koreaan ooit laat terugkeren is klein."

"Ik weet het natuurlijk niet zeker, en misschien ben ik te streng", zegt Breuker. "Maar bij dit soort verhalen denk ik toch aan dwang vanuit het noorden. Het is ook moeilijk integreren voor een Noord-Koreaan in het zuiden. Het lijkt wel veel op elkaar, maar is toch heel anders. Daarom gaan de meeste vluchtelingen naar China of Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl