NOS Sport

Gal: bombarie en applaus werden Undercover te veel

Eigenlijk wist dressuurruiter Edward Gal het zaterdag al vóór hij met zijn paard Undercover het stadion in Aken binnenreed. "Het ging donderdag al mis tijdens de prijsuitreiking van de landenwedstrijd. Hij werd nerveus van al dat applaus en die bombarie en daar kan hij niet tegen. Dat gevoel is niet meer weggegaan."

De 45-jarige Gal was als laatste aan de beurt in de Grand Prix Special, maar werd gediskwalificeerd nadat zijn paard op de lip had gebeten. Op het moment dat er bloed zichtbaar werd in de mond van het paard, werd de combinatie die als een van de favorieten van start ging, door de jury uitgebeld.

"Undercover werd heel druk van het applaus voor Hans Peter Minderhoud, die voor mij in de bak reed. Daardoor stond hij al niet stil toen ik moest beginnen."

Dit kun je thuis niet oefenen. Je hebt niet zo'n groot stadion en je kunt al die mensen niet uitnodigen.

Edward Gal

Balen, maar niets ernstigs

"Voor ik begon, wist ik al hoe hij ging reageren. Dat is jammer, maar je kunt er heel weinig aan doen. Je wilt toch die proef rijden, ook al weet je dat het geen goede kür wordt. Het is balen dat het hier eindigt, maar gelukkig is het niets ernstigs."

Undercover is inmiddels al weer op weg terug naar zijn stal in Nederland. De vraag rijst of Gal in staat is zijn paard te trainen op vergelijkbare hectische situaties? "Je doet er weinig aan. Undercover moet vertrouwen hebben, maar dit kun je thuis niet oefenen."

"Je hebt niet zo'n groot stadion en je kunt al die mensen niet uitnodigen. Natuurlijk hebben we wel muziek aan en negen van de tien keer gaat het goed."

Paard speciaal voor de prijsuitreiking

Vooruitblikkend op de Olympische Spelen van volgend jaar, hoopt Gal dan ook op een andere oplossing. "Ik hoop dan een paard mee te nemen speciaal voor de prijsuitreiking. Dan hoeft Undercover daar niet te lopen, het was te imponerend voor hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl