Wilco Kelderman verspeelde zijn leiderstrui zaterdag in de Waalse heuvels ANP

Lars Boom blijft voorlopig de laatste Nederlandse winnaar van de Eneco Tour. Wilco Kelderman lag op poleposition om hem vandaag op te volgen, maar de kopman van Lotto-Jumbo verspeelde zijn leiderstrui zaterdag in de Waalse heuvels. Zijn achterstand op Tim Wellens lijkt nu onoverbrugbaar.

Op voorhand leek het alsof Kelderman alleen maar hoefde te volgen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. "De finale begon al op zeventig kilometer van het einde", zag Lotto-Jumbo-ploegleider Nico Verhoeven tot zijn ergernis. "Tot die tijd hebben we de wedstrijd wel gecontroleerd." 

Alle zeilen bijzetten

Daarna was het ieder voor zich. "Op de eerste zware beklimming werd er direct aangevallen door Greg Van Avermaet. En daar zat Wilco net niet mee. Toen hebben we alle zeilen moeten bijzetten om hem terug te brengen."

'Het is een goede leerschool geweest'

Met als gevolg dat Kelderman geïsoleerd de finale inging, zonder ploeggenoten. "Ja, en dan rijdt iedereen tegen jou. Dat heeft Wilco nu ervaren, hoe dat is. Wat dat betreft is het wel een goede leerschool geweest."

Schade beperkt

Vervolgens brak de 24-jarige Nederlander. Maar niet zodanig dat hij wegviel uit het klassement. "En daar zijn wij en Wilco zelf wel trots op." Kelderman kon nog terugknokken op de laatste beklimming en kwam als tiende, op 1 minuut 17 van winnaar Tim Wellens over de finish. 

Hij zakte van de eerste naar de derde plaats. "Maar dat is nog steeds een goede positie in een WorldTour-wedstrijd." Verhoeven verwacht niet dat er vandaag, in een lastige rit naar Geraardsbergen over Vlaamse wegen, spectaculaire verschuivingen zullen plaatshebben. "Wilco was twee jaar geleden zevende in die rit. Hij zal zijn positie wel kunnen handhaven."

STER reclame