De vulkaan Cotopaxi die as uitspuwt
NOS Nieuws

Actieve vulkaan dwingt Ecuador tot noodtoestand

President Correa van Ecuador heeft vanwege de toegenomen activiteit van vulkaan Cotopaxi de noodtoestand afgekondigd. Afgelopen vrijdag waren er kleine erupties van de vulkaan, die op zo'n 70 kilometer ten zuiden van hoofdstad Quito ligt. De Cotopaxi schoot daarbij een aswolk 8 kilometer de lucht in. Een aantal dorpen in de omgeving is ontruimd.

De president kondigt de noodtoestand af om sneller te kunnen handelen als de Cotopaxi daadwerkelijk uitbarst. Zo kan hij over extra geld beschikken en het leger inzetten als dat nodig mocht zijn.

De toegenomen vulkanische activiteit kan duiden op een op handen zijnde uitbarsting, maar het zou ook kunnen gaan om een tijdelijk fenomeen. In Quito heeft de burgemeester een miljoen mondkapjes uitgedeeld. Die moeten de inwoners van de stad beschermen tegen het inademen van neerdalende as.

De Cotopaxi is een van de hoogste vulkanen ter wereld en is populair bij toeristen. Het nationaal park waarin de vulkaan ligt, is ontruimd. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1940.

Een Ecuadoraan veegt zijn stoepje schoon na uitbarstingen van de Cotopaxi-vulkaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl