NOS Nieuws

Britse veteranen staan stil bij einde oorlog

Britten herdenken einde WOII

Ook in Groot-Brittannië is stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Honderden veteranen, met hun eremetaal opgespeld, deden mee in een parade door het centrum van Londen.

Vanwege hun hoge leeftijd zaten de meeste veteranen in een rolstoel. Duizenden toeschouwers zagen hoe prins Charles en premier Cameron een krans legden om de oorlogslachtoffers te eren.

Japan capituleerde zeventig jaar geleden. De Britten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog 4,5 jaar gevochten in Azië en de overwinning op Japan is de hele dag in Groot-Brittannië gevierd.

Eredienst

Koningin Elizabeth opende vanochtend de herdenking. Ze ging naar een speciale dienst in St. Martin in the Fields, een neoclassicistische kerk in Londen. Daarna was een vliegshow met oude vliegtuigen van de Britse luchtmacht, zoals de Hawker Hurricane en de Dakota.

Later op de dag bezochten matrozen, militairen en RAF-piloten een eredienst voor de gesneuvelde Britse militairen.

In Nederland werd vandaag tijdens de nationale Indië-herdenking stilgestaan bij de capitulatie van Japan. En gisteren werd op Times Square in New York Victory Over Japan Day gevierd, dat vanwege het tijdsverschil een dag eerder was.

Voor de parade waren veel rolstoelen geregeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl