AFP

Totilas, het dressuurpaard waarmee Edward Gal in 2010 drie wereldtitels behaalde, heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd gereden. Het paard heeft een botontsteking en is zeker vier tot vijf maanden uitgeschakeld.

"Hij kampt voortdurend met Robben-blessures", vertelt Sjef Janssen, trainer van het toppaard. "Het is de ene blessure na de andere. We hebben hem wel weer aan de praat gekregen. Maar je wordt er helemaal tureluurs van. Misschien moeten we hem z'n oude dag gunnen."

Volgens Janssen valt niet uit te sluiten dat daarmee de loopbaan van de vijftien jaar oude Totilas in de dressuursport ten einde is. "Het zou zomaar kunnen."

Janssen: dit kon laatste wedstrijd van Totilas zijn

Botontsteking

Totilas maakte tijdens het EK in Aken zijn rentree op topniveau na langdurig blessureleed. Met de Duitser Matthias Rath presteerde hij niet slecht in de landenwedstrijd, maar de combinatie kon niet voorkomen dat de Duitsers van de eerste naar de derde plaats zakten.

Kort na zijn proef bleek het paard een blessure te hebben aan een achterbeen en besloot de Duitse equipe Totilas terug te trekken. Nader onderzoek toonde aan dat het om een botontsteking bij zijn linkerhoef gaat.

De Nederlands gefokte Totilas werd in 2011 verkocht aan de Duitse stal van Paul Schockemöhle. Met Matthias Rath als berijder kwam Totilas nooit meer in de buurt van de eerdere topprestaties.

Aken mogelijk laatste wedstrijd van Totilas Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame