Uitgebrande Volkswagens in Tianjin
NOS Nieuws

Brandweer China pakte brand verkeerd aan

De ramp in de Chinese havenstad Tianjin is mogelijk deels te wijten aan een verkeerde inschatting van de brandweer. Die had in eerste instantie geen idee dat in het brandende pand gevaarlijke chemicaliën lagen opgeslagen.

Er werd met water geblust, alsof het een normale brand was, meldt de Chinese staatskrant Global Times.

Terwijl de brandweer bezig was, werd contact opgenomen met de chef van het bedrijf waar de brand was. Hij vertelde dat er gevaarlijke chemicaliën waren opgeslagen. Het blussen met water leidde ertoe dat het vuur zich almaar uitbreidde, schrijft de krant. De brandweer trok zich terug, waarna de enorme explosie plaatsvond.

Explosief gas

Om welke chemicaliën het gaat, is niet duidelijk. Volgens sommige bronnen was het calciumcarbide. Als dat in contact komt met water, ontstaat het explosieve gas ethyn. Dat zou de explosies kunnen verklaren. Calciumcarbide wordt op sommige plaatsen in Nederland tijdens de jaarwisseling gebruikt voor het carbidschieten.

Er lagen in elk geval ook vaten met cyanide. Daarvan is een deel weggelekt. Het lek is inmiddels gedicht, zegt het Chinese ministerie van Milieu.

Plassen met chemicaliën

In de buurt van de rampplek liggen nog plassen vol weggelekte chemische stoffen uit het pand. "Een verslaggever van de staatstelevisie is in het gebied geweest. Hij zag een plas met die chemicaliën liggen en heeft de proef op de som genomen door daar water op te druppelen. Op een foto daarvan zie je het ontploffen", vertelt correspondent Marieke de Vries.

Het dodental is gestegen tot 56, onder wie 21 brandweerlieden. In ziekenhuizen liggen 721 gewonden. 25 gewonden zijn in kritieke toestand en 33 anderen zijn ook zwaargewond. Vannacht is nog een overlevende gevonden, een 19-jarige brandweerman.

Brandweer bluste brand China verkeerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl