De Amerikaanse vlag wordt gehesen in Havana
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse vlag wappert na 54 jaar weer in Cuba

Na 54 jaar is de Amerikaanse vlag weer gehesen in Havana, in Cuba. Daarmee is de Amerikaanse ambassade officieel heropend. Een historisch moment.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry sprak tijdens de ceremonie. Opvallend is dat hij dat niet alleen deed in het Engels, maar ook in het Spaans. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Cuba bezoekt.

In zijn toespraak benadrukt Kerry dat de VS zijn mening niet wijzigt ten opzichte van het Cubaanse regime: ''Wij blijven ervan overtuigd dat de bevolking van Cuba het beste is gediend met een echte democratie, waar mensen vrij zijn om te kiezen voor een leider, ideeën mogen uiten, en hun geloof mogen uitoefenen.''

De drie Amerikaanse mariniers die de vlag voor het ambassadegebouw in 1961 naar beneden haalden, waren bij de ceremonie aanwezig. Een van hen gaf de vlag aan, onder toeziend oog van parlementsleden, zakenlieden, en academici uit de Verenigde Staten.

Amerikaanse vlag gehesen op ambassade Cuba

Eind vorig jaar spraken president Obama en president Castro af om de banden te herstellen en om de ambassades in beide landen ter heropenen. De afgelopen maanden zijn al verschillende restricties opgeheven. Het handelsembargo tegen Cuba is geschrapt en Cuba is van de lijst met terroristische landen gehaald. Cuba liet op zijn beurt een aantal politieke gevangen vrij.

Na de revolutie van Castro in 1959 bekoelden de banden tussen de VS en Cuba. De banden werden in 1961 verbroken na een mislukte, door de CIA gesteunde invasie van Cubaanse ballingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl