Rutte maakt geen excuses tijdens Indië-herdenking

'Ik zal aandacht vragen voor de erkenning'

Premier Rutte zal bij de Indië-herdenking, morgen bij het Indisch monument in Den Haag, geen excuses maken aan mensen uit voormalig Nederlands-Indië. Gevangenen uit de Jappenkampen, dwangarbeiders en andere slachtoffers van de Japanse bezetting vinden dat ze na de oorlog onvoldoende erkenning kregen voor het leed dat hun werd aangedaan.

Bij de jaarlijkse herdenking worden de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting. Normaal gesproken legt de premier alleen een krans, maar omdat het morgen 70 jaar geleden is dat Japan capituleerde, houdt Rutte deze keer ook een toespraak.

Erkenning

Rutte zei dat hij wel aandacht zal vragen voor de erkenning van het oorlogsleed, maar critici vinden dat niet genoeg.

De premier wil er ook op wijzen dat "het lang heeft geduurd om met elkaar te erkennen dat wat daar gebeurd is, verschrikkelijk is geweest". Ook vindt hij dat er te lang is gebakkeleid is over financiële regelingen voor mensen die naar Nederland kwamen. Hij erkent dat dit veel mensen pijn heeft gedaan.

Volgens de premier is het beeld over wat er rond de oorlog in Indonesië is gebeurd inmiddels "meer in balans". Hij vindt het belangrijk dat de jaarlijkse Indië-herdenking er is en vindt dat we daarmee nog lang moeten doorgaan.

Tweede Kamer

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben vandaag al stilgestaan bij de slachtoffers in Nederlands-Indië. Broekers-Knol en Van Miltenburg legden een krans bij de Indische plaquette in de hal van het Tweede Kamergebouw.

Indië-herdenking in de Tweede Kamer

Van Miltenburg zei het als een opdracht te zien om de verhalen van Indische overlevenden levend te houden. "En dat is niet altijd gemakkelijk. Want iedereen weet dat we op 4 mei de doden herdenken en op 5 mei de bevrijding van Nederland vieren. Maar de betekenis die 15 augustus heeft voor Indonesië is complexer."

Capitulatie

Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 kwam ook voor Nederlands-Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt elk jaar herdacht op 14 en 15 augustus.

Twee dagen na de Japanse capitulatie riep de latere president Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit. Die werd door Nederland niet erkend. Er volgde een onafhankelijkheidsoorlog waarbij volgens de Indonesische autoriteiten nog eens tienduizenden doden vielen. Een deel van de slachtoffers werd, zonder proces, standrechtelijk geëxecuteerd door Nederlandse militairen.

Morgen zijn behalve premier Rutte ook koning Willem-Alexander en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aanwezig bij de herdenking bij het Indisch monument in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl