De Rotterdamse haven ANP

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met een minieme 0,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat is fors minder dan de 0,6 procent groei in het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder was de groei 1,6 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat de groei niet hoger uitkwam, komt vooral door de sterk gedaalde gasproductie. Vanwege het risico op aardbevingen heeft de overheid de gaskraan deels dichtgedraaid. Daardoor daalde ook de gasexport.

De gedaalde gasproductie scheelt ons volgens het CBS 0,5 procentpunt aan groei op jaarbasis. De consumentenuitgaven, investeringen door bedrijven en de export droegen bij aan de groei. 

Meer werk

Het herstel van de werkgelegenheid zette afgelopen kwartaal door. Het aantal banen steeg met 19.000 tot 9,9 miljoen. In de handel, vervoer en horeca groeit de werkgelegenheid gestaag, in de zorg daalt de werkgelegenheid al ruim twee jaar onafgebroken.

Eerder deze week sprak het Centraal Planbureau de verwachting uit dat de economie dit en volgend jaar sneller zal groeien dan eerder gedacht. Voor dit jaar verwacht het CPB een groei van 2 procent, voor volgend jaar 2,4 procent. 

Ook andere Europese landen kwamen vandaag met groeicijfers. In Duitsland was er een groei van 0,4 procent van kwartaal op kwartaal. In Frankrijk was sprake van groei noch krimp. De drie kwartalen hiervoor groeide de Franse economie nog wel. 

STER reclame