Twee weken MLB-masterclass in Hoofddorp

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'You're hitting until your eyes say no'

De Nederlandse liefhebbers dromen al een tijdje van een Major League-wedstrijd in Hoofddorp en het lijkt erop dat het over een paar jaar daadwerkelijk zover zal zijn. Maar ondertussen is een delegatie van de beroemde Amerikaanse profhonkbalorganisatie nu al neergestreken in het vorig jaar geopende stadion van Pioniers. 

Op initiatief van de MLB neemt een groot aantal Amerikaanse coaches twee weken lang tachtig talenten uit zestien Europese landen plus China en Nieuw-Zeeland onder handen. "We kunnen allemaal wel honkballen", durft Ruben Prins, speler van Jong Nederland dat net als Jong Italië in zijn geheel van de partij is, te beweren. "Maar het fijne zit er nog net allemaal niet in." 

Hall of Fame 

Het European Elite Camp, dat de MLB al sinds 2005 jaarlijks organiseert maar voor het eerst ons land aandoet, staat onder leiding van een grootheid uit de MLB-historie. Barry Larkin speelde van 1986 tot 2004 voor de Cincinnati Reds, waarmee de korte stop in 1990 de World Series won. In 2012 werd hij opgenomen in de Hall of Fame. 

Er is hier zeker genoeg talent en atletisch vermogen.

Barry Larkin, oud-speler Cincinnati Reds en organisator European Elite Camp

Wellicht lopen er in Hoofddorp wel talenten rond die in zijn voetsporen kunnen treden. "Er is hier zeker genoeg talent en atletisch vermogen", heeft Larkin gezien. Maar hij houdt een stevige slag om de arm. "Je moet je talent wel zien te ontwikkelen en ook wat geluk hebben. Alles moet kloppen om als jongen uit Europa, de VS of Zuid-Amerika de MLB te halen." 

Toch is dat niet ondenkbaar. Het kamp mag dan wel bedoeld zijn om de internationale ontwikkeling te stimuleren, ondertussen zitten de MLB-clubs op het vinkentouw. Of in dit geval: op de Hoofddorpse tribune. Scouts speuren er naar talenten, sommige zelfs gewapend met een lasergun om de snelheid van de gegooide ballen te meten. 

Meisje

De meest in het oog springende verschijning in Hoofddorp komt uit Frankrijk: de 16-jarige Melissa Mayeux, het eerste meisje ooit dat aan het European Elite Camp meedoet. Ze doet allerminst onder voor de jongens. "Zij heeft een van de hoogste slaggemiddelden in het kamp", vertelt Larkin. "Ze kan verdedigend goed mee als korte stop. Ze kan alles net zo goed als de jongens. Het is mooi om te zien hoe fanatiek ze is." 

Of ze zichzelf ooit gaat terugzien in de MLB, blijft afwachten. En dat geldt voor alle deelnemers. De talenten steken in ieder geval wel veel op tijdens de twee weken durende masterclass. 

Een voorbeeldje. "Wij Europeanen zijn aan slag zwakker dan de Amerikanen", weet Prins. "En dat komt vooral door de aanpak. Zij hebben het gezegde 'you're hitting until your eyes say no', dus: je bent klaar om te slaan totdat je ogen zeggen: nee, dat is geen goede bal om te slaan. Dat hebben ze wel heel mooi op ons overgebracht."

STER Reclame