Jan Montyn
NOS Nieuws

Kunstenaar en dichter Jan Montyn overleden

De avontuurlijke kunstenaar en dichter Jan Montyn is overleden. Hij werd vooral bekend met schilderijen die geïnspireerd zijn op de oorlogen waar hij getuige van is geweest. Zo vocht Montyn in 1944 met de Duitsers mee aan het Oostfront, meldde hij zich in 1950 als vrijwilliger in de Koreaanse Oorlog en deed hij humanitair werk tijdens conflicten in Cambodja, Vietnam en Birma.

Volgens vriend en verzamelaar Rombout van Zwetselaar zocht Montyn altijd de spanning op. "Hij werd ernaartoe gezogen en heeft die spanning vertaald in z'n werk." De schilderijen van Montyn zijn onder meer te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Omstreden

De aanmelding van de toen 20-jarige Montyn bij de Duitse Kriegsmarine is hem in Nederland vaak nagedragen. Van Zwetselaar: "Vanuit het Nederlandse perspectief snap ik dat, maar het was echt op het einde van de oorlog en hij is daarna drie jaar geïnterneerd geweest. Toen is hij, zoals zoveel van die jonge gasten, naar Korea uitgeweken, want dan konden ze met eer weer terugkomen."

Regisseur Paul Verhoeven liep lang rond met het plan om een film te maken over het wilde en avontuurlijke leven van Montyn. Hij zag er uiteindelijk van af, naar verluidt omdat de productie vanwege de vele internationale locaties te duur zou zijn.

Volgen Van Zwetselaar was Montyn een "uiterst innemende, vrijheidslievende kerel" en een productief kunstenaar. Hij is 90 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl