Onderhandelaars van de AK-partij en de CHP probeerden vandaag tevergeefs tot een akkoord te komen AFP

De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Turkije zijn mislukt. De AK-partij is er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen met de centrum-linkse CHP, zei premier Davutoglu na afloop van de gesprekken. De premier wil het liefst zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen, meldt persbureau Reuters.

De AK-partij en de seculiere CHP hebben wekenlang onderhandeld over een coalitie. Vandaag zaten de leiders van de partijen in een laatste poging opnieuw anderhalf uur om de tafel, zonder resultaat.

De AK-partij kan in theorie nog een coalitie vormen met de rechts-nationalistische MHP, maar die zei meteen na de verkiezingsuitslag dat er hoe dan ook nieuwe verkiezingen moeten komen.

Geen absolute meerderheid

Bij de verkiezingen in juni werd de AK-partij wel de grootste, maar behaalde niet de absolute meerderheid. Daarom moet de partij voor het eerst in twaalf jaar de macht delen. De CHP werd na de AK-partij de grootste, gevolgd door de MHP.

De vierde partij in het parlement is de pro-Koerdische HDP. Dat de AK-partij geen absolute meerderheid behaalde, lag voor een groot deel aan de opkomst van deze linkse partij

STER reclame