AFP

In de Chinese havenstad Tianjin is het rampenplan in werking getreden. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie. 

Het aantal slachtoffers door de explosies blijft oplopen. Zeker 50 mensen zijn omgekomen. Eerder vandaag stond dat getal nog op 44. Zeker 701 mensen raakten gewond. 

In tien ziekenhuizen in de buurt is duizend man personeel bezig met de verzorging van gewonden. Ruim 60 ernstig gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in het centrum van Peking omdat de medische zorg daar beter is. 

Onder de slachtoffers zijn zeker twaalf brandweermannen. Zij waren afgekomen op de vele meldingen die na de eerste explosie binnenkwamen. Bedrijven in de buurt hebben medicijnen en voedsel gedoneerd. 

'Waar is de brand? Wat een licht'

In de buurt van de haven zijn tien scholen ingericht als tijdelijke opvang. Zo'n 3500 mensen worden daar nu al opgevangen, maar de Chinese overheid verwacht dat het er zeker 6000 worden. Drie appartementencomplexen in de omgeving worden namelijk geëvacueerd.

President Xi Jinping en premier Li Kegiang zeggen dat alles op alles wordt gezet om tientallen vermisten te vinden in de puinhopen. 

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand zijn nog altijd geen mededelingen gedaan. De ontploffingen deden zich gisteravond voor in een containerterminal waar brandbare stoffen worden overgeslagen. 

De brand is geblust, maar smeult nog na.  De brandweer probeert de smeulende resten met zand en poeder te doven.

Cyanide

Tientallen schoonmaakwagens zijn bezig om de omgeving op te ruimen. Het stinkt er nog altijd verschrikkelijk, zegt correspondent Marieke de Vries. "Het zou gaan om het goedje cyanide. Dat zou eigenlijk naar amandel moeten ruiken, maar het is meer een melige, weeïge geur".

Volgens diverse Chinese bronnen was er zeker 700 ton cyanide opgeslagen in houten opbergboxen. Metingen zouden hebben uitgewezen dat er al chemicaliën waren gelekt voordat de eerste explosie plaatsvond. 

Ook zijn hoeveelheden kaliumnitraat en natriumnitraat in het rampgebied gemeten. Die zouden tot de explosie hebben kunnen geleid. 

De Chinese overheid heeft zeventien vervuilingsmonitoren naar de regio gebracht. Die hebben grote hoeveelheden methaan en benzeen geconstateerd. De gemeten waarden waren een veelvoud van de veilige waarden voor de volksgezondheid. Inmiddels zouden de waarden weer op orde zijn.

Rookwolk

Boven het rampgebied zijn nog altijd rookwolken te zien. De rook trek nu richting miljoenenstad Jinan. Volgens China is de rook schadelijk voor mensen bij lange blootstelling. 

Een week geleden zou het bedrijf waar de eerste explosie plaatsvond, nog bezoek hebben gehad van gemeentewerkers. De gesprekken zouden zijn gegaan over veiligheidsmaatregelen voor het werken met gevaarlijke stoffen.

STER reclame