Een man kijkt naar de rookpluimen boven Tianjin

Nederlandse bedrijven in Tianjin: weinig tot geen schade

Verschillende Nederlandse bedrijven in Tianjin melden dat ze weinig tot geen schade hebben opgelopen door de explosie van gisteren. Hun personeel is ongedeerd.

Shell heeft twee fabrieken in de regio, een op zo'n tien kilometer van de rampplek en een op vijftig kilometer afstand. Er zijn geen Shell-medewerkers gewond, zegt het bedrijf in een persbericht.

De fabriek op tien kilometer afstand blijft vandaag wel dicht vanwege verkeersmaatregelen die met de ramp te maken hebben. Een tankstation van Shell in de buurt van de explosies blijft ook gesloten, uit voorzorg.

Vopak

Vopak heeft in de haven van Tianjin twee terminals met grote opslagtanks voor chemicaliën en gas. "Onze mensen en onze tanks zijn ongedeerd gebleven bij dit vreselijke ongeluk", zegt een woordvoerder van het Rotterdamse bedrijf.

De terminals liggen zo'n vijftien kilometer van de rampplek verwijderd.

'Ik had er bijna middenin gezeten'

Bij een dochterbedrijf van het Nederlandse Agrifirm zijn ramen gesprongen. Het bedrijf heeft in Tianjin een fabriek waar premixen voor diervoeding worden gemaakt, op zo'n zes kilometer afstand van de explosie.

"Het was 's avonds, dus er was geen personeel aanwezig. Onze medewerkers zijn dan ook ongedeerd. Maar er zijn wel ramen gesneuveld", zegt een woordvoerder.

Lichte beschadigingen

Verfmaker AkzoNobel heeft twee fabrieken in Tianjin. Een woordvoerder zegt dat het personeel ongedeerd is. Bij een fabriek is wel sprake van lichte beschadigingen aan ramen en deuren.

Maritiem bedrijf IHC heeft in Tianjin een verkoopkantoor en een werkplaats voor onderhoud aan scheepsonderdelen. Ook daar geen schade. "We zitten 40 kilometer verderop, dus voor ons heeft de ramp geen consequenties", zegt een woordvoerder. "Twee van onze klanten hebben wel wat schade aan hun kantoorgebouwen, maar ook bij hen gelukkig geen mensen die gewond zijn."

Het Rotterdamse opslagbedrijf C. Steinweg heeft een groot pakhuis in Tianjin waar metalen worden bewaard. Medewerkers en het pakhuis zijn ongedeerd, meldt het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl