ANP
NOS Nieuws

Afperser Jumbo eist geldbedrag in bitcoins

De persoon die bommen plaatste bij enkele filialen van Jumbo eist een groot geldbedrag, uit te betalen in bitcoins, een elektronisch betaalmiddel. Dat meldt de politie, die informatie over de incidenten naar buiten brengt in de hoop tips over de dader te krijgen.

Hoe hoog het bedrag is, zegt de politie niet. Jumbo weigert te betalen. De afperser dreigt bommen af te laten gaan als er niet betaald wordt.

Volgens onderzoeksleider Rob Vos is de dader vermoedelijk een man tussen de 20 en 40 jaar. De politie gaat ervan uit dat hij in Groningen woont. Hij weet het een en ander van explosieven, computersystemen en elektronica. Zijn werkwijze wijst erop dat hij nauwkeurig kan werken.

Dossier

De politie heeft een uitgebreid dossier op de politiewebsite gezet, compleet met daderprofiel, scenario's en een overzicht van de incidenten. Dat gebeurt zelden of nooit. "Wij hopen dat het publiek aanslaat op de feiten die wij in het dossier opgenomen hebben, dat zij die herkennen en dat kunnen herleiden naar de identiteit van de dader", zei Vos in het NOS Radio 1 Journaal.

Op de website is bij het dossier een tipformulier te vinden. Elke dag worden de binnengekomen tips bekeken en beoordeeld. Ook start de politie Groningen met een Facebookpagina waar burgers hun reacties ook kwijt kunnen.

Uit een tijdlijn in het dossier blijkt dat de dader twaalf keer een "bericht" naar Jumbo heeft verstuurd. Eén keer, op 5 juni, stuurde hij een brief. Daarin schrijft de dader dat hij niet stopt voordat hij de gevraagde bitcoins krijgt.

  • Politie
    Dit was de kaart die de afperser naar de Jumbo stuurde
  • Politie
    De emmer die op 8 mei bij een Jumbo in Groningen werd gevonden

Incidenten

In juni ontplofte bij een filiaal in Groningen een explosief, met lichte materiële schade tot gevolg. Bij een ander filiaal in dezelfde plaats werd in mei een explosief gevonden en onschadelijk gemaakt.

In het onderzoek naar deze incidenten ging de politie langs de deur met de vraag of bewoners hun kookwekker wilden laten zien. Ook was de politie op zoek naar de herkomst van een witte emmer, die in mei bij het filiaal in Groningen werd gevonden.

Op 6 juni stuurde de dader de politie een bericht dat hij een bom had geplaatst bij de Jumbo bij het Euroborg-stadion. Er werd niets gevonden. Op 1 juli ontving een filiaal in Zwolle een felicitatiekaart met een explosieve stof.

Beelden politie Groningen Jumbo

Die brief en de felicitatiekaart die naar het Jumbo-filiaal in Zwolle werd gestuurd werden gepost in Noord- of Oost-Nederland. De poststukken werden afgestempeld in het postsorteercentrum in Zwolle.

In de Jumbo-filialen zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Het publiek mag er volgens Vos op vertrouwen dat de politie "in de afweging veiligheid, openheid en opsporingsbelang" de dingen doet die nodig zijn.

'Jumbo-afperser verblijft waarschijnlijk in Groningen'

In samenwerking met de politie heeft het Jumbo-personeel speciale instructies gekregen, zegt het bedrijf.

Een bitcoin is digitaal geld waarmee op internet wordt betaald. Het opsporen van ontvangers is heel moeilijk. Daarom wordt het vaker voor dubieuze transacties gebruikt.

Om 10.00 uur geeft de politie in Groningen een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl