ANP
NOS Nieuws

Stukken over afhandeling MH17 blijven geheim

Besluiten over het optreden van het kabinet na de ramp met vlucht MH17 blijven geheim. De Volkskrant, RTL Nieuws en de NOS hebben vergeefs extra stukken opgevraagd over de afhandeling van de ramp door het kabinet.

De media deden eind vorig jaar een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Begin dit jaar werden sommige documenten vrijgegeven maar veel andere stukken waren onleesbaar gemaakt of werden geweigerd, zoals de besluitenlijsten van de ambtelijke crisisteams.

Intern overleg

De documenten werden niet vrijgegeven, omdat de relatie met andere landen in gevaar zou kunnen komen, terwijl er nu nog met die landen onderzoek wordt gedaan naar de ramp. Bovendien staat in de afwijzingsbrief dat de stukken bedoeld zijn voor intern overleg en dat er persoonlijke opvattingen in staan.

De media tekenden bezwaar aan maar minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie blijft weigeren de stukken vrij te geven. Hij erkent de grote impact van de ramp maar schrijft dat hij goede argumenten heeft die zwaarder wegen dan de argumenten om de stukken openbaar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl