.
NOS Nieuws

Aantal asielzoekers in drie maanden tijd verdubbeld

Het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt, loopt steeds verder op. Vorige week meldden zich in één week tijd 1700 asielzoekers. Dat waren er 500 meer dan in de weken daarvoor.

De drukte doet zich vooral voor in Ter Apel, bij het centrale aanmeldcentrum voor asielzoekers. Daar werd onlangs al besloten een extra opvanglocatie te creëren vanwege de grotere toestroom. In Ter Apel moesten extra wachtruimtes worden ingericht, ook met een aantal bedden, omdat de IND de verwerking van de asielzoekers niet aankon.

De toestroom van nieuwe asielzoekers stijgt al enige maanden gestaag. In mei meldden zich nog 800 vluchtelingen per week. In juni en juli waren dat er al 1000 respectievelijk 1200. Die toename is op zich niet vreemd: in het voorjaar en in de zomermaanden melden zich altijd meer asielzoekers. Ook elders in Europa is dat het geval.

Druk

Niettemin is de toename dit jaar wel uitzonderlijk. In totaal verblijven sinds deze week meer dan 28.500 asielzoekers en statushouders in Nederlandse asielzoekerscentra. De afgelopen 10 jaar zijn het er niet zoveel geweest.

"We hebben te maken met een erg hoge instroom", zegt een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. "IND, vreemdelingenpolitie en COA zetten alle zeilen bij om de stroom in goede banen te leiden. Het is erg druk in Ter Apel. Maar asielzoekers worden nooit weggestuurd."

Woning

Bijkomend probleem is dat in asielzoekerscentra nog veel plaatsen bezet worden gehouden door mensen die recht hebben op een eigen huis maar voor wie op dit moment geen huizen beschikbaar zijn. Ongeveer de helft van alle bewoners van azc's zou eigenlijk moeten doorstromen.

"Op die manier houden vluchtelingen met een verblijfsstatus plekken bezet. Daardoor stokt de doorstroming", zei COA-woordvoerder Jan Stalman vorige week tegenover de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl