NOS Nieuws

'De politie had Linda van der Giesen moeten beschermen'

"Het is het zoveelste geval. Het gaat op dit punt zo vaak mis." Dat zegt Tineke Franssen van Stichting Zijweg over de fouten in het onderzoek naar bedreigingen van Linda van der Giesen, de vrouw die maandag in Waalwijk werd doodgeschoten. Stichting Zijweg komt op voor vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Hoewel was gemeld dat de verdachte een vuurwapen had en het slachtoffer kort daarna aangifte van bedreiging had gedaan, greep de politie niet in. "De politie had haar in bescherming moeten nemen. Ze had in een opvanghuis geplaatst kunnen worden", zegt Franssen.

"Maar dit was begin augustus, net toen de stiptheidsacties bij de politie begonnen waren. Misschien heeft dat ook wel meegespeeld."

De ene diender reageert anders dan een ander.

Tineke Franssen

Volgens de voorzitter van Stichting Zijweg worden aangiftes vaker terzijde geschoven. "Vrouwen doen aangifte en mannen doen daar dan een aangifte overheen. Dat zie je heel vaak en dan wordt het niet meer serieus genomen. Vrouwen hebben vaak het idee dat ze door de politie in de steek worden gelaten."

Terugroepen van reces

Een oplossing zou volgens Franssen een protocol zijn voor meldingen van huiselijk geweld en bedreigingen. "De ene diender reageert anders dan een ander. Dus een handboek zou een uitkomst zijn, maar dan nog blijft het mensenwerk."

Daarom zouden zaken zoals die in Waalwijk beoordeeld moeten worden door meerdere mensen. "Vaak hebben daders bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis. Dat is moeilijk in te schatten voor de politie. Daarom moet er een heel team omheen staan met psychiater of psycholoog."

Tineke Franssen

Franssen roept de politiek op om in actie te komen. "Van mij mogen ze de Tweede Kamer terugroepen van reces. Hier moet meer geld voor vrijgemaakt worden. Het is een gigantisch probleem."

Bart van U.

D66 wil snel een reactie van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie op de zaak. Kamerlid Magda Berndsen constateert dat ook in de zaak van Bart van U., die wordt verdacht van de moord op oud-D66-leider Els Borst, door politie en justitie fouten zijn gemaakt.

Berndsen wil van de minister weten of die fouten te wijten zijn aan een capaciteitstekort bij de politie.

Politie maakte fouten in onderzoek naar bedreiging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl