Een protest van Oeigoeren in Nederland op het Plein in Den Haag
NOS Nieuws

Nederland stuurt voorlopig geen Oeigoeren terug naar China

Oeigoerse asielzoekers hoeven voorlopig niet terug te keren naar China. Staatssecretaris Dijkhoff schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een uitzetstop voor de duur van een jaar heeft ingesteld. In die tijd krijgen ze opvang in Nederland.

Dijkhoff wil de komende tijd zo veel mogelijk informatie over de risico's voor deze groep inwinnen, schrijft hij, Hij reageert met zijn brief op een uitspraak van de Raad van State, die begin juli oordeelde dat de situatie in China is veranderd en dat de Chinese autoriteiten verscherpte aandacht hebben voor de Oeigoeren.

De overwegend islamitische Oeigoeren zijn een minderheid in China. Peking ziet hen als terroristen, omdat ze onafhankelijkheid willen.

Vrijwillig teruggekeerd

Dijkhoff schrijft dat hij er tot aan de uitspraak van de Raad van State van uitging dat niet iedere Oeigoer bij terugkeer het risico loopt om te worden vervolgd, en dat er in elk geval één Oeigoerse asielzoeker vrijwillig is teruggekeerd naar China.

Hij schrijft dat de onderzoeksmogelijkheden in China "weliswaar beperkt zijn", en dan met name in de regio Xinjiang, waar de Oeigoeren vandaan komen. "Maar ik vind het desalniettemin van belang om zo veel mogelijk informatie beschikbaar te hebben voor ik een uitspraak doe over de risico's die de Oeigoeren lopen bij terugkeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl