AFP

"Geloof niet in de leugens van de mensensmokkelaars. Het werk ligt hier niet voor het oprapen. De kans dat u mag blijven is nihil", zegt een streng klinkende stem onder een filmpje waarin te zien is hoe asielzoekers Duitsland worden uitgezet. De video is onderdeel van een campagne van de Duitse regering om vluchtelingen uit de Balkan ervan te weerhouden naar Duitsland te komen. 

'Kom niet naar Duitsland'

De campagne is een poging om de vluchtelingenstroom uit de Balkan te verminderen. Van alle vluchtelingen die in Duitsland asiel aanvragen, komt meer dan 40 procent van de Balkan. Ze komen veelal als economisch vluchteling en maken daardoor praktisch geen kans op een verblijfsvergunning: 99,8 procent wordt afgewezen. 

Aanhoudende stroom

Toch blijven ze komen. Er liggen op dit moment meer dan 90.000 Balkan-aanvragen te wachten. Hierdoor raakt het systeem verstopt en lopen ook andere procedures vertraging op. Correspondent Jeroen Wollaars vroeg de vluchtelingen in een Berlijns aanmeldcentrum waarom ze naar Duitsland komen.

"Ik kwam vooral om economische redenen naar Duitsland", zegt een van hen. "We weten dat we weinig kans maken, omdat we uit de Balkan komen. Maar ik hoop dat ik mag blijven. Voor mijn man en voor mijn zoon."

'Geloof niet in de leugens van de mensensmokkelaars'

De regering kijkt ook naar andere maatregelen om de stroom Balkanvluchtelingen te beperken. In september opent in de deelstaat Beieren het eerste opvangcentrum speciaal voor asielzoekers uit die regio. Hier is de procedure dan veel korter, waardoor mensen binnen vier weken kunnen worden uitgezet. En sinds 1 augustus is het mogelijk een terugkeerverbod voor de hele Schengenzone op te leggen. 

Werkvisum

Toch ziet niet iedereen de Balkanvluchtelingen het liefst vertrekken. De Kamerfractie van regeringspartij SPD opperde afgelopen weekend het plan om een werkvisum voor Balkanvluchtelingen in te voeren. Ze moeten daarvoor wel aan kunnen tonen dat ze een baan kunnen krijgen, die meer dan het minimumloon betaalt. 

Ook economen en werkgevers wijzen erop dat er Duitsland in de toekomst juist werknemers nodig heeft. Maar vooralsnog wil de regering daar nog niet aan. De filmpjes zullen nog deze maand in eigen taal op onder meer de Servische, Albanese, Kosovaarse televisie worden uitgezonden.

STER reclame