Een bord op de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte
NOS Nieuws

'Stap voor stap dichter in de buurt van MH17-verdachten'

Het Openbaar Ministerie komt "stap voor stap" dichter in de buurt van personen die iets te maken hebben met de ramp met vlucht MH17. Dat zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, die namens het OM het onderzoek naar de ramp coördineert. "Er zijn mensen waar we meer dan gemiddelde aandacht voor hebben, gelet op hun rol zoals we die tot op heden hebben kunnen vaststellen. Maar we hebben nog niemand formeel tot verdachte bestempeld."

Westerbeke kan nog niet zeggen wanneer dat wel gaat gebeuren. Hij hoopt daar eind dit jaar of begin volgend jaar meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Buk-raket

Eerder vandaag werd duidelijk dat op de rampplek in Oekraïne onderdelen zijn gevonden die vermoedelijk afkomstig zijn van een Buk-raket. Volgens Westerbeke is dat geen doorbraak in het onderzoek. "We zijn nog niet zo ver dat we kunnen zeggen dat die stukken van een mogelijke Buk-raket zijn waarmee vlucht MH17 is neergeschoten, maar het kan op termijn wel een belangrijk onderdeel van de bewijsvoering worden."

'We komen stap voor stap dichter in de buurt van verdachten'

Er is voldoende aanleiding om verder onderzoek te doen naar de herkomst van dit mogelijke Buk-systeem.

Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke

Het is nog niet te zeggen of het raketsysteem Russisch of Oekraïens is. "Dat is echt iets wat verder onderzoek vergt." Er moet nog onderzocht worden waar het systeem geproduceerd is en van wie het was.

Verder onderzoek

De onderdelen werden gevonden bij een eerdere bergingsmissie in het oosten van Oekraïne. "Het gaat om behoorlijke stukken van enige omvang, zodat we de mogelijkheid hebben om verder onderzoek te doen."

Westerbeke wil niet vertellen of er op de stukken bijvoorbeeld serienummers staan, "maar er is voldoende aanleiding om verder onderzoek te doen naar de herkomst van dit mogelijke Buk-systeem".

'Er is voldoende aanleiding om verder onderzoek te doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl