Komeet 67P vóór en tijdens de uitbarsting van ijs en stof ESA / Rosetta

Ruimtesonde Rosetta heeft de krachtigste uitbarsting tot nu toe waargenomen op komeet 67P. Het hemellichaam spuwt steeds meer ijs en stof nu hij dicht bij de zon komt. 

Rosetta maakte de foto op 29 juli. Vandaag is hij gepubliceerd op de website van ruimtevaartorganisatie ESA. De Europese verkenner volgt de activiteit op 67P sinds augustus vorig jaar vanuit een baan om de komeet. Sindsdien komt het object, dat de vorm heeft van een rubber eendje, steeds dichter bij de zon. 

Door de zonnewarmte verliest de komeet steeds meer ijs en stof. Eerder waren er al kleinere uitbarstingen te zien. De 'jet' van 29 juli was veel krachtiger, zo krachtig dat de zonnewind, een stroom van geladen deeltjes, erdoor werd weggeblazen.

Philae

Komende donderdag bereikt de komeet zijn kortste afstand tot de zon. Daarna voert zijn baan hem weer bij onze ster vandaan. ESA verwacht dat Rosetta de komende tijd nog meer ijs- en stofuitbarstingen zal zien. Wetenschappers hopen dat er ook stukken van de komeet afbreken zodat ze meer inzicht kunnen krijgen in het binnenste van het hemellichaam. 

Naast Rosetta reist ook het landertje Philae mee met 67P, maar daarmee heeft ESA geen contact meer. In juni werd de lander weer even wakker, maar sinds 9 juli is er geen signaal meer opgevangen.

Philae wist in de eerste dagen na zijn stuiterlanding wel gegevens door te sturen. Eind vorige maand maakte ESA bekend dat de lander bouwstenen voor leven heeft gevonden op de komeet.

STER reclame